Kako da prepoznate upalu slepog creva?

by | 05.10.2023
Simptomi upale slepog creva

Apendicitis ili upalu slepog creva je veoma važno prepoznati na vreme jer ono može da pukne ukoliko se ne ukloni u roku od nekoliko dana. Zato je veoma važno da znate koji su simptomi upale slepog creva.

Slepo crevo se nalazi na desnoj strani u donjem delu stomaka.Opšta slabost, suva usta, povraćanje i jak bol u stomaku su samo od nekih simptoma koji ukazuju na upalu slepog creva. Međutim, upalu slepog creva je veoma teško odrediti samostalno jer se može maskirati kao druge bolesti i zbog toga je neophodan odlazak kod lekara. Ukoliko se ne leči, slepo crevo može da pukne puštajući bakterije i gnoj u trbušnu duplju što može imati fatalne posledice.

[lwptoc]

Simptomi upale slepog creva: Šta je apendicitis?

Apendicitis je hronični oblik upale slepog creva. Ranije se slepo crevo smatralo ostacima sistema organa za varenje, a trenutno se smatra organom imunog sistema. Upala slepog creva zahteva hitnu operaciju.

Uzroci upale slepog creva?

Ne postoji jedan uzrok upale slepog creva. Postoji nekoliko mogućih razloga zašto je došlo do zapaljenja:

 • Ishrana
  U zemljama gde ljudi konzumiraju ishranu sa visokim nivoom biljnih vlakana, ovo zapaljenje je mnogo ređe. Sa druge strane, u regionima gde se meso često konzumira, upala se češće događa.
 • Blokada u slepom crevu izazvana fekalnim kamenom ili parazitima
 • Virusna infekcija
 • Upalna oboljenja mekih tkiva, kostiju ili organa
 • Psihoemocionalni i fizički stres

Simptomi upale slepog creva

 • Bol u stomaku
  Ovo je najkarakterističniji simptom, ali je problematično jer bol nema jasno mesto. Uglavnom se on oseti u desnom donjem delu stomaka koji se može pojačati pri hodu i oslanjanjem tela na desnu nogu. Međutim, bol se može pojaviti i u gornjem delu stomaka, a zatim se pomeriti na desnu polovinu. Bol može biti i rasprostranjen po celom stomaku, a potom da se lokalizuje u predelu slepog creva. Bol se postepeno pojačava sa vrhuncem bola 2-3 sata nakon pojave simptoma.
 • Simptomi sistema za varenja
  Gubitak apetita, mučnina, povraćanje hrane, stomačnog soka ili žuča takođe mogu biti simptomi upale slepog creva. Može se javiti i zatvor i dijareja.
 • Povišena temperatura
  Telesna temperatura može porasti 3-4 sata nakon pojave simptoma i često je prati jeza.
 • Opšta slabost
  Oboleli može osetiti opštu slabost, suvoću usta i ubrzan rad srca.

Ukoliko osetite ove simptome, obavezno idite kod lekara!

Šta ne smete da radite ako sumnjate na upalu slepog creva?

Ako primetite ove simptome, nemojte uzimati lekove protiv bolova. Takođe, nemojte unositi hranu i tečnos jer u slučaju operacije, stomak mora biti prazan. Takođe, nemojte boraviti na direktnom suncu i nikako nemojte stavljati ništa toplo na stomak. Visoke temperature će pojačati upalu, pa izbegavajte topla kupatila, parne kupke i saune.

Snežana Vranić

Sinenkiy/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs