Lekovita svojstva kivija: Efikasan pomoćnik za zdravlje štitne žlezde i bubrega

by | 15.12.2023
lekovita svojstva kivija

Kivi se uglavnom koristi kao dezert ili poslastica. Međutim, lekovita svojstva kivija mogu da budu veoma efikasna ako se on ubaci u redovnu ishranu.

Kivi je egzotično voće koje je dobilo naziv po ptici bez krila i sličnosti u izgledu sa njom. Plos ima gustu braon kožu sa dlakavom teksturom i zelenkasto meso sa tamnim semenkama. Kivi se koristi i u kozmetici, ali se njegova najbolja svojstva koriste kroz ishranu. On je odličan za kardiovaskularni sistem, šitnu žlezdu, ali i nervni sistem.

Koja su lekovita svojstva kivija?

Kivi uma bogat sastav i sadrži masti, proteine, vlakna, ugljene hidrate, vitamine C, K, E, bor, bakar, kalijum, silicijum, kalijum, fitosterola i oksalnu kiselinu. Zahvaljujući ovim supstancama, lekovita svojstva kivija su raznolika i može pomoći u raznim zdravstvenim stanjima.

Povećava hemoglobin

Kivi sadrži veliku dozu gvožđa, pa njegovo uključivanje u ishranu sprečava pojavu anemije, jača krvne sudove i sprečava stvaranje ugrušaka. Pored toga, kivi sadrži aktinidin koji je odgovoran za rezređivanje krvi i metabolizma u masu, usled čega se smanjuje loš holesterol.

Lekovita svojstva kivija: Koristan je kod mršavljenja

Kivi je bogat dijetetskim vlaknima koja su neophodna za normalno funkcionisanje sistema za varenje što takođe veoma efikasno utiče na proces mršavljenja. On sadrži jedinstvene enzime koji promovušu brzu razgradnju masti, pa one nemaju vremena da se skladište kao višak kilograma.

Poboljšava rad štitne žlezde

Kivi pozitivno utiče na metaboličke procese uključujući i funkciju štitne žlezde. Lekovita svojstva kivija stimulišu proizvodnju tiroidnih hormona od kojih zavisi stabilno fukcionisanje štitne žlezde. Redovno konzumiranje kivija smanjuje rizik od pojave strume koja nastaje usled poremećaja u hormonskom sistemu tela.

Jača imuni sistem

Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, kivi je odlična preventiva protiv sezonskih bolesti. One pozitivno utiču na respiratorni sistem i ublažavaju simptome prehlade, ubrzavajući oporavak.

Lekovita svojstva kivija: Poboljšava san

Ovo je voće koje će vam dati mir, snagu i efikasnost, kao i poboljšati raspoloženje i stabilizovati emocionalnu pozadinu. On takođe i stabilizuje nervni sistem.

Poboljšava rad sistema za varenje

Veliki broj enzima kojima je bogat kivi podstiče zdravo varenje. Vlakna poboljšavaju pokretljivost creva, a enzimi pomažu normalnom varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija. Međutim, nije preporučljivo da ga jedete na prazan stomak.

Prevencija raka

Lekovita svojstva kivija su veoma efikasna zahvaljujući i visokom nivou antioksidanasa – vitaminima C i A koji sprečavaju degenerativne procese u ćelijama. Oštećenje DNK dovodi do raka, a karotenoidi i flavonoidi koji su sadržani u kiviju sprečavaju ovaj proces.

Normalizacija šećera u krvi

Kivi sadrži mnogo manje šećera nego crvene jabuke ili pomorandže. Zato je on odličan dezert za osobe sa dijabetesom. Kivi ima nizak glikemijski indeks zbog čega je on koristan za sve one koji su zabrinuti zbog skokova šećera u krvi.

Prevencija oštećenja vida

Kivi je prepun luteinima i zeaksantinima koji su zaslužni za dobar vid. Vitamini i minerali koje sadrži pomažu prevenciji problema sa mrežnjačom i očnih bolesti uzrokovanih lošom ishranom i promenama u telu koje su povezane sa uzrastom.

Jača srce i krvne sudove

Kalijum i magnezijum koje sadrži kivi stabilizuju kontrakciju srčanog mišića i sprečavaju aritmiju. Ovi mirkoelementi pomažu u zasićenju krvnih sudova i jačanju njegove zidove.

Lekovita svojstva kivija: Jača kosu i kožu

Antioksidativni sastav kivija pomaže u sprečavanju starosnih promena u ćelijama kože, poboljšava izgled kose i produžava mladost i zdravlje tela na duže vreme. Pulpa zrelih plodova se koristi za pripremu kozmetike kod kuće.

Pomaže zdravlje bubrega

Plodovi kivija ne samo da uklanjaju višak vode iz organizma, već uklanjaju i štetne soli koje se u bubrezima pretvaraju u kamenje i pesak. Bogat mineralni sastav kivija je odličan kao prevencija protiv kamena u bubregu.

Dobar je za mušku snagu

Kivi podstiče spermatogenezu i poboljšava kvalitet semene tečnosti. On sadrži i dosta cinka što je veoma korisno za ljude koji se bave sportom i teškim fizičkim i mentalnim radom. Redovna i dugotrajna konzumacija kivija poboljšava potenciju i pozitivno utiče na zdravlje genitourinarnog sistema.

Kontraindikacije

Uz lekovita svojstva kivija, postoje i kontraindikacije za njegovu upotrebu. Kivi može biti ozbiljan alergen, pa treba da ga izbegavaju oni koji su skloni alergijama. Mala kriška kivija može da dovede do teške alergijske reakcije. Kivi nije preporučljiv ni ljudima koji pate od čira i gastritisa i ne preporučuje se da jedu kivi jer voće sadrži voćnu kiselinu koja može izazvati neprijatan osećaj u želucu i crevima.

nata_vkusidey/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs