10 namirnica koje ne bi trebalo kombinovati – težina će se povećati pred vašim očima
Ponekad čak i najzdravija hrana može odigrati okrutnu šalu sa brojevima na skali. Ukoliko ne želite da se to desi, otkrijt koje greške ne bi trebal...
Ima trenutaka kad se čak ni letu ne radujemo jer bol u zglobovima svaki sunčan dan pretvori u ružan
Na kalendaru je prvi letnji mesec. Ovo je pravo vreme da izađete napolje i uživate u letnjim aktivnostima. Ali mnogima to nije tako lako. Ima trenutaka kad se čak ni letu ne radujemo jer bol u zglobovima svaki sunčan dan pretvori u ružan. Priroda, kao i uvek, nudi rešenje, ovaj put u vidu orašastih plodova.
Sadržaj članka
Orah je od davnina poznat prirodni lek za bol, otečenost i upalu. Na zglobove deluju i zreli i zeleni orasi. Važno je napomenuti da mladi nezreli plodovi sadrže mnogo više vitamina C nego šipurak i veliku količinu joda. Kad je reč o artritisu, orasi su korisni zbog toga što njihova hemijska formula uključuje skoro sve vitamine grupe B, kao i A, C, tokoferol, fosfor, cink, kalijum i omega-3 masne kiseline. Uživajte jedući ih, ali ne previše, dovoljno je samo pet oraha dnevno.
Pinjol je koristan za zglobove, kako u svom uobičajenom obliku tako i u sastavu različitih kućnih lekova. Sadrži kompleks amino-kiselina (glicin, triptofan, arginin), vitamine B1, E, PP, kao i masne kiseline u optimalnoj proporciji. Ako pojedete šaku pinjola, organizam se može obezbediti dovoljnom količinom mikroelemenata koji su odgovorni za zdravlje skeletnog sistema: vanadijumom, fosforom, magnezijumom, silicijumom, bakrom, cinkom.
Lešnik je zdrav i ukusan, ali ujedno i kaloričan: 100 g čistih jezgara sadrži više od 650 kcal, tako da lešnike treba jesti umereno. Pored zdravih masti i proteina, lešnik sadrži vitamine i druge supstance važne za zglobove: vitamin B1 (tiamin), E (tokoferol), kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, cink, koji blagotvorno deluju na hrskavicu i koštano tkivo zglobova.
Imajte na umu da su orašasti plodovi korisni ukoliko se uzimaju konstantno, i to različiti, ali ne u velikoj količini, maksimalno 30–50 g dnevno. Osim toga, oni su alergeni: usled preterane konzumacije, histamin se može ispustiti u krvotok i izazvati alergijsku reakciju.
Za normalno funkcionisanje zglobovima su neophodni hondroitin i glukozamin, koje naš organizam može samostalno da proizvode, ali s godinama se njihov broj znatno smanjuje, što često dovodi do raznih bolesti mišićno-skeletnog sistema.
Budući da je nedostatak glukozamina i hondroitina nemoguće u potpunosti nadomestiti ishranom, ima smisla uzimati posebne hondroprotektivne komplekse. A još je bolje sve zajedno raditi: kombinovati pravilnu ishranu s vežbama za zglobove i piti vitamine (kompleks s glukozaminom i hondroitinom).
Pročitajte i… Bolni zglobovi: efikasni domaći preparati