Povećajte nivo hemoglobina prirodom

by | 25.04.2018

Imam anemiju (nizak sadržaj hemoglobina u krvi). Pijem jedan lek za drugim, ali nema poboljšanja. Kažite mi, koji narodni preparati mogu pomoći u mom slučaju? (Nadežda, Novi Sad)

Odgovara travarka Flera Minijahmetovna Turceva (Ufa)

Prirodni lekovi za veći nivo hemoglobina

PERGA
Povećava hemoglobin, dovodi u red rad srca i krvnih sudova.
Kašičicu perge dodajte u kašiku meda pa pažljivo promešajte. Uzimajte po jednu-dve kašičice tri puta na dan uz jelo. Kura traje mesec dana.
Kontraindikacije: individualno nepodnošenje.
BILjNI NAPICI
Pomešajte u jednakim delovima listove koprive, koren maslačka i cvetove hajdučke trave. Kašiku mešavine prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji tri sata, pa procedite. Popijte tu količinu u toku dana iz tri puta, 20 minuta pre jela. Kura traje osam nedelja.
Kontraindikacije za primenu preparata: hipotonična diskinezija žučne kese, alergijski dermatitis, hipotenzija (nizak pritisak), pigmentne mrlje na koži, trudnoća.
* Zelene orahe mlečne zrelosti s korom razrežite na četiri dela i time napunite polovinu tegle od litra. Do vrha prelijte votkom, zatvorite poklopcem, ostavite da stoji na tamnom i prohladnom mestu dve nedelje, pa procedite. Uzimajte po kašiku dva puta na dan 20 minuta pre jela s čašom vode. Kura traje četiri nedelje.
 Kontraindikacije: ekcem, neurodermatitis, psorijaza.

PROČITAJTE I… Bledi ste? Umarate se? Možda ste anemični

HELjDA

Bakar i gvožđe nalaze se u ovoj žitarici i aktivno učestvuju u hematopoezi (formiranje krvnih ćelijskih komponenata) i podizanju nivoa hemoglobina. Zato je heljda nezamenjiva u lečenju anemije.
Zrna heljde osušite i sameljite u mlinu za kafu. Uzimajte po kašičicu praha tri puta na dan uz čašu vode. Kura traje do normalizacije nivoa hemoglobina.

Saveti dijetologa Ljudmile Eduardovne Denisenko (Kijev)

Važnu ulogu u lečenju anemije ima pravilno odabrana ishrana, koja organizmu obezbeđuje materije neophodne za hematopoezu.
U slučaju anemije, tj. deficita gvožđa najefikasije je obogatiti jelovnik dovoljnom količinom gvožđa koje se nalazi u mesu životinja i živine, džigerici i iznutricama.

Primer dnevnog menija u slučaju niskog hemoglobina

DORUČAK: pečena ili kuvana goveđa džigerica, pire od krompira, mlečna pirinčana kaša, čaj.
UŽINA: sir, jabuka.
RUČAK: boršč (čorba od cvekle), kuvani pileći file, salata od svežeg sezonskog povrća, kompot od suvog voća.
UŽINA: Keks, odvar od šipurka.
VEČERA: slatki mladi kravlji sir, ovsena mlečna kaša.
PRE SPAVANjA: čaša kiselog mleka.
Jedite što je moguće više povrća, voća i bobica, jer su oni osnovni izvor askorbinske kiseline (šipurak, crna ribizla, mandarina, limun).
Za stimulaciju rada želudačnih sokova u slučaju smanjene sekrecije, što se često primećuje usled anemije, ako nema kontraindikacija (čira, gastritisa), u ishranu možete uključiti malu količinu dimljenog mesa, biber, luk, prelive i sosove od pečuraka.
Na stvaranje hemoglobina i eritrocita utiču minerali kao što su bakar, kobalt i cink. Zbog toga je neophodno obogatiti ishranu njima (jaja, mahunarke, kakao, bele pečurke).

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs