10 namirnica koje vam pružaju energiju za ceo dan: Da li ih jedete?

by | 11.04.2024
10 namirnica koje vam pružaju energiju za ceo dan: Da li ih jedete?

Ne, ovog puta nećemo pričati o kafi! Naime, postoji mnogo namirnica koje daju energiju i snagu tokom celog dana. Hajde da otkrijemo o kojima namirnicama se radi.

 

Većina nas započinje dan šoljicom kafe kako bi nas razbudila i donela taj energetski impuls. Međutim, činjenica je da kafa ne može da pruža baš toliko energije koja bi nas držala tokom dana. Ili ubrzo nakon jela osećate pad energije i glad. Šta u tom slučaju može da pomogne?

Kako obezbediti dobru energiju tokom celog dana?

Kako biste imali dobru energiju, važno je napraviti pametan odabir namirnica. One su dobar energetski izvor i mogu da drže druže vremena. Dakle, prema nutricionistima ovo je top deset namirnica koje bi trebalo da ubacite u jelovnik:

1. Slatki krompir daje energiju

Slatki krompir, koji ima ukus bundeve ili šargarepe, sporo se vari zbog složenih ugljenih hidrata i vlakana koje sadrži, tako da ćete ostati puni energije još dugo nakon ovog obroka. Jedan srednji slatki krompir sadrži oko 23 g ugljenih hidrata i 3,8 g vlakana. Mangan, kojim je slatki krompir bogat, pomoći će telu da razgradi hranljive materije za energiju.

2. Masna riba

Druga kategorija namirnica koje daju energiju i snagu su masne ribe. Losos i tunjevina su odlični izvori proteina, masnih kiselina i vitamina B Ako ih jedete redovno, obezbedićete svom telu omega-3 masne kiseline i oslobodite se umora.

Vitamin B12 u masnoj ribi stupa u interakciju sa folnom kiselinom da proizvodi crvena krvna zrnca, što znači da pomaže u prevenciji anemije i obezbeđuje energiju.

3. Orašasti plodovi

Šaka orašastih plodova može da obezbedi dobru energiju. Nosite lešnike, bademe, indijske oraščiće, pistaće i brazilske orahe (pojedinačno ili u mešavini) sa sobom u torbi ili rancu. Onda, ako ne stižete da ručate, imaćete pri ruci najbolji i najzdraviji izvor energije, koji, osim toga, smanjuje nivo lošeg holesterola.

Orašasti plodovi treba da budu sveži i neslani. Takvi proizvodi sadrže najviše korisnih supstanci i nećete se plašiti otoka.

4. Čokolada

Da li ste primetili da vas posebno privlači čokolada kada radite ili se spremate za ispite? Kakao poboljšava koncentraciju, stimuliše proizvodnju serotonina, dopamina i triptofana, kofein i teobromin daju okrepljujući efekat – bez podizanja krvnog pritisk. Nivo energije se povećava i ne pada naglo posle nekoliko sati, kao što se dešava posle šoljice kafe. Što je čokolada tamnija, to ćete dobiti više energije.

Čokolada može da obezbedi energiju

5. Hrana bogata prebioticima

Brokoli, pečurke, špargle i semenke lana sadrže prebiotike koji podstiču proizvodnju postbiotika, koji ubrzavaju proces stvaranja energije. To potvrđuju i savremena istraživanja koja pokazuju da mikrobiota u crevima ne utiče mnogo na energetski balans.

6. Grčki jogurt

Nutricionisti i lekari naglašavaju važnost jedenja svežeg sira ili jogurta. Standardna čaša proizvoda sadrži 270 mg kalcijuma, 345 mg kalijuma, kao i 25 g proteina, bogata je ugljenim hidratima i vitaminima B koji doprinose proizvodnji energije, kao i magnezijumom koji se odmah oslobađa. to u telu.

Grčki jogurt za dobru energiju

Ako se posle treninga pijete jogurt ili jedete sveži sir, posebno leti to će vam pomoći da se rashladite, mišići će se bolje oporaviti, imuni sistem će ojačati, a gastrointestinalni trakt će početi da radi kao sat.

7. Spanać obezbeđuje energiju

Listovi spanaća sadrže mnogo gvožđa, joda, vitamina C i A, proteina i mineralnih soli, koji savršeno toniraju i daju snagu. Da biste bolje apsorbovali gvožđe, pospite spanać sokom od limuna i jedite zelje zajedno sa kajganom i kajganom – ovo će vašem telu dati još više energije.

8. Zeleni čaj

Kofein se nalazi ne samo u kafi, već i u čaju, a sadrži i aminokiselinu L-teanin. Zahvaljujući ovim supstancama, zeleni čaj okrepljuje i poboljšava mentalne i fizičke performanse.

9. Banane

Banane su bogate kalijumom i vlaknima. Sadrže prirodne šećere koji vas trenutno pune energijom koja će vam trajati nekoliko sati. Vlakna poboljšavaju funkciju creva i metabolizam, a što je vaš metabolizam veći, osećate se energičnije.

10. Integralne žitarice

Jednostavni šećeri se brzo uništavaju u telu, pa osećate nagli nalet energije, ali problem je što vam kvare figuru i, još gore, zdravlje. Sa proizvodima od celog zrna situacija je potpuno drugačija: dugo i bez negativnih posledica daju energiju.

Jedite smeđi pirinač, hleb od celog zrna, raž, ječam, ovsene pahuljice i osetićete se tonusom, koža će vam zablistati, a varenje će se ubrzati.

Povozniuk; eternalcreative; Povareshka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs