Alergija na šampon za kosu: Zašto se javlja i šta može da bude rešenje?

by | 24.04.2024
Alergija na šampon za kosu: Zašto se javlja i šta može da bude rešenje?

Alergija na šampon može se javiti čak i ako je sam proizvod visokog kvaliteta, renomirane marke i nije nimalo jeftin. Sve zavisi od osetljivosti kože glave i predispozicije za alergijske reakcije.

Alergija na šampon može se javiti ili odmah nakon upotrebe ili u roku od 1-2 dana. Alergije se kod svakoga manifestuju različito, ali glavni simptomi su crvenilo vlasišta, osip, svrab i peckanje i ljuštenje vlasišta (perut).

Alergija na šampon za kosu: Kako rešiti problem?

Neki stručnjaci tvrde da se alergije javljaju prilikom prelaska sa jednog šampona na drugi. Drugi, naprotiv, savetuju promenu šampona svaka tri meseca kako bi izbegli zavisnost kože glave.

U svakom slučaju, pre upotrebe novog šampona, potrebno je da ga testirate na alergijsku reakciju. Nanesite malu količinu na pregib lakta i proverite rezultate sledećeg dana. Čak i blago crvenilo može biti signal alergije na šampon. I njegova upotreba se ne preporučuje.

Šta tačno može izazvati alergiju na šampon?

Čisto teoretski, apsolutno sve komponente šampona mogu to izazvati. Oni su klasifikovani u 3 glavna bloka „alergenih“ supstanci.

Boje: Nema šampona, a da nema neku boju. Zašto?  Proizvođači se trude da ih učine nezaboravnim za oko, tako da prave ne samo privlačnu ambalažu, već i sadržaj. Vredi uzeti u obzir da što je svetliji sadržaj, to je opasniji i može izazvati alergiju na šampon.

Konzervansi: Rok trajanja šampona je od 1 do 3 godine. Ovo je moguće zahvaljujući dodavanju konzervansa. Njihova koncentracija je toliko visoka da prirodno može izazvati alergiju na šampon.

Ali, postoji određena kvaka. Šamponi sa kraćim rokom trajanja koriste pčelinji vosak i ako ste alergični na med, onda to više nije alergija na šampon, već na hranu.

Mirisi: Šampon sa ukusom karamele ili jagode je veoma sličan proizvodnji jogurta, ali ako postoji još uvek možete pretpostaviti da u njih stavljaju pravo voće, ali ovde je malo verovatno. Pamtimo mirise – pamtimo šampon. Ovo je moć reklamiranja, ali mirisi mogu izazvati alergije.

Mere prevencije i lečenja

Pre nego što kupite novi šampon, pročitajte etiketu sa njegovim sastojcima. Postoji veliki broj supstanci koje su potencijalno opasne za kožu glave i telo u celini.

DMDM Hydantoin je visoko alergena komponenta koja izaziva ne samo alergije, već i preti ozbiljnijim posledicama.

Miris obično sadrži toksine, može izazvati alergije, a takođe utiče na nervni i hormonalni sistem.

Ceteareth i PEG su naftni proizvodi, mogu sadržati opasne toksine koji zauzvrat izazivaju alergijsku reakciju.

Natrijum lauril sulfat je ono što šamponu daje svojstvo pene i uklanja nečistoće sa kose i vlasišta. Manje je opasan od gore navedenih komponenti, ali, ipak, može izazvati i alergije.

Ako nakon upotrebe šampona koža glave pocrveni i osetite svrab, odmah ga dobro isperite i upotrebite losion od kamilice, koji će umiriti kožu i ublažiti iritaciju.

A umesto šampona iz prodavnice, možete koristiti prirodni, domaći šampon. Da biste to uradili, potrebno vam je jedno žumance i pola čaše kefira (ako imate dugu kosu, doza sastojaka se može povećati). Dobijenu smešu utrljajte u glavu, isperite tekućom vodom, a zatim isperite alkalnom vodom (na 3 litra vode ½ kašičice sode).

Alergije na šampon su prilično česte. Ako je reakcija brzo potisnuta i preduzeli ste sve neophodne mere, onda sledeći korak može biti odlazak kod alergologa. Važno je identifikovati alergen, jer se može koristiti ne samo u šamponima, već morate poznavati neprijatelja iz vida da biste ga prepoznali sledeći put kada ga sretnete u istoj kremi za lice.

vadimguzhva/ gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs