PŠENIČNE KLICE – da zdravlje klija…

Proklijala zrna pšenice zaista predstavljaju čudotvorno sredstvo za lečenje i prevenciju mnogih oboljenja

by | 23.09.2022
pšenične klice

Za ovu jedinstvenu metodu isceljenja znaju mnogi, ali jedna stvar je imati informaciju, a druga je primenjivati je u praksi. Proklijala zrna zaista predstavljaju čudotvorno sredstvo za lečenje i prevenciju mnogih oboljenja. Zato ne dopustite da vam ovo ostane samo puka informacija

ZLATNA ZRNA PŠENICE

Još u Kijevskoj Rusiji posvećivana je pažnja lekovitim svojstvima proklijale pšenice. Ona je posebno bila cenjena prilikom savladavanja velikih razdaljina na konjima kao sredstvo za opšte jačanje usled fizičke i nervne preopterećenosti. Ova lekovita hrana ima izvanrednu sposobnost da istovremeno oslobađa od mnogih bolesti, ne dozvoljavajući im da se vrate. Upotrebom sirove hrane podstiče se rad mozga i srca, poboljšava rad gastrointestinalnog trakta, olakšavaju posledice stresa, doprinosi se snižavanju pritiska i izbacivanju holesterola iz organizma, smanjuje verovatnoća srčanih napada, jača imunitet i popravlja stanje kože, obnavlja oštrina vida, koordinacija pokreta, boja i gustina kose, jačaju se zubi, nadoknađuje nedostatak vitamina i minerala…

U većini slučajeva pšenični izdanci sadrže vitamin E, koji je potreban za održavanje polne funkcije, normalno funkcionisanje mišićnih i nervnih ćelija te ćelija jetre.

Prilikom klijanja u zrnu se višestruko povećava količina hranljivih i biološki aktivnih supstanci, vitamina i mikroelemenata, pri čemu oni prelaze u oblik koji se lako apsorbuje.

Klice su posebno korisne za decu i starije osobe, trudnice i dojilje, kao i one koji se bave intenzivnim umnim i fizičkim radom. Lekovita svojstva izdanaka ne ispoljavaju se odmah, nego kao rezultat sistematske i duge upotrebe.

Pšenica se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a najvažnije je da ne bude tretirana hemikalijama niti da ima znakove zaraženosti gljivicama. Idealan uslov za gajenje klica jeste temperatura oko 20 stepeni. Ukoliko klice izbijaju neravnomerno, to znači da ste naišli na mešavinu od pšenice raznih sorti. Izdanci se mogu čuvati u frižideru tri-četiri dana bez gubitka korisnih svojstava. Preostala zrna mogu da se suše, melju i dodaju u razna jela ili prilikom pečenja hleba.

VAŽAN JE SVAKI KORAK

Pšenicu operite i potopite u toplu vodu preko noći. Ujutru je opet isperite i sipajte u duboki tanjir u sloju od centimetar-dva. Odozgo je prekrijte s nekoliko slojeva gaze i prelijte vodom sobne temperature do gornjeg nivoa zrna pa stavite na toplo mesto. Gazu stalno kvasite vodom. Zrno će proklijati između milimetar i tri milimetra u roku od 24 do 48 sati. Ukoliko se klice ne pomole za dva dana, to znači da zrna nisu pogodna za klijanje.

Izdanke pažljivo isperite pod mlazom vode (prvo tople, zatim hladne) kako biste otklonili specifičan miris.

Najkorisnije je da klice upotrebljavate u sirovom obliku. Možete ih dodavati u salate, supe i glavna jela, praviti hranljive smese sa suvim voćem, orašastim plodovima, semenkama i travama tako što ćete sve samleti na mašini za meso i izmešati s medom.

Među proizvodima koji se prave od proklijalih zrna posebnu popularnost u celom svetu ima fermentisani sok, koji sadrži sve hranljive sastojke pšenice, a pritom se bolje vari od nje same.

PŠENIČNI SOK

Lako je napraviti ovaj bezalkoholni napitak, koji se dobija fermentacijom proklijalog zrna. U suštini, veoma je sličan kvasu. Zahvaljujući fermentaciji on se obogaćuje korisnim bakterijama i aktivnim fermentima i zato poboljšava varenje. Pola čaše proklijalih zrna prelijte litrom i po vode i ostavite da to odstoji tri dana na toplom i tamnom mestu. Spreman za upotrebu, sok ima prijatan miris i svojevrstan kiselkast ukus. Napitak prespite u drugu posudu i čuvajte u frižideru. Upotrebljavajte ga toplog, po dve-tri čaše dnevno. Kao osnovu iskoristite ga za supe, odvare, kaše, kiselje i druga jela.

KISELJ OD PROKLIJALE PŠENICE

U slučaju dijabetesa, čireva i pankreatitisa pomoći će vam kiselj od proklijale pšenice. Izdanke sameljite na mašini za meso, razblažite ih hladnom vodom, prelijte ključalom i kuvajte minut. Ostavite da to odstoji 20 minuta, pa procedite.

 

Pročitajte još i… Ukiseljene trave – zdravlje u tegli

 

 

Foto: id-art / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs