Začini koji snižavaju nivo šećera u krvi

by | 23.10.2023
Začini koji snižavaju nivo šećera u krvi

Začini koji snižavaju nivo šećera u krvi su nešto što sigurno imate u kući i koje često koristite. Evo koji začini su efikasni u borbi protiv visokog šećera u krvi.

Svi znamo da su voće, hleb i žitarice bogati glukozom koja je vitalni izvor energije za naše telo. Iako su ugljeni hidrati glavni izvor glukoze, telo može da ih dobije iz proteina i masti. Insulin je taj koji reguliše nivo šećera u krvi. U normalnim uslovima, nivo šećera raste i pada kako se glukoza apsorbuje u ćelije i tako proizvodi energiju. Ukoliko dođe do nekih poremećaja, onda to dovodi do različitih bolesti kakvi su hipoglikemija ili hiperglikemija, a u težim situacijama se razvija dijabetes.

Začini koji snižavaju nivo šećera u krvi

Bilje i začini koji se dugo koriste u ishrani mogu da utiču na zdravlje. Studija Univerziteta u Džordžiji dokazala je da mnoge biljke i začini bogati antioksidansom fenolom mogu sprečiti oštećenja tkiva i upale prouzrokovane visokim šećerom u krvi. Studije su otkrile da sadržaj fenola usporavaju proizvodnju krajnjih produkata glikolize koji su toksični za telo. Proučeno je nekoliko začina koji se mogu bezbedno koristiti, a koji će doprineti snižavanju šećera u krvi.

Cimet

Ovaj tačin sadrži 18% fenola po suvoj težini. Oni koji pate od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, istraživanja su pokazala da se poboljšava osetljivost na insulin. Primetan efekat možete postići uzimanjem samo jedne kašičice cimeta dnevno.

Karanfilić

Ovaj začin sadrži 30 procenata fenola po suvoj težini. Takođe sadrži antioksidante, a pored toga ima i antiseptička i baktericidna svojstva. Pored toga što snižava šećer u krvi, on donosi olakšanja prilikom upale, bolova i problema sa varenjem. Možete ga koristiti za bolesti kao što su zubobolja, glavobolja, kašalj i loše varenje.

Origano

Ovaj začin se često koristi u španskoj i generalno mediteranskoj kuhinji. Neki ga nazivaju i mažuran. Ranije se smatralo da je origano dobar samo za bakterijske i pazitske infekcije, dok se ulje origana koristilo za suzbijanje buva. U nedavnoj studiji je otkriveno da origano može uspešno da se bori sa crevnom giardijazom (mikroskopskim parazitom). Pored toga, on snižava nivo šećera u krvi, a ide odlično uz paradajz i patlidžan.

Žalfija

Žalfija sadrži fitosterole koji imaju rahladna svojstva. Nemačke studije su dokazale da dijabetičari koji su pili tinkture žalfije na prazan stomak doživljavaju nizak nivo šećera u krvi. Ona se široko koristi kao začin za povrće i supu, a može se konzumirati i kao čaj.

KOJE BOLjKE LEČE OVI ZAČINI…

Snežana Vranić

marrakeshh/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs