Zašto je kiseli kupus zdrav i kako da ga pripremite? 

by | 15.11.2023
zašto je kiseli kupus zdrav

Sezona je kiselog kupusa i razne đakonije sa ovom namirnicom su u pripremi. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto je kiseli kupus zdrav i zbog čega treba da ga što više konzumirate? U tekstu pročitajte odgovor na ovo pitanje, ali i recept za kiseli kupus. 

Svi smo ljubitelji kiselog kupusa i fantastičnih recepata u kojima se on javlja. Ipak, specifičan ukus nije jedino njegovo prijatno svojstvo. Kiseli kupus je jedna od najzdravijih namirnica zahvaljujuči vitaminu C, organskim kiselinama i vlaknima koje sadrži. Stoga je veoma preporučljivo da u njemu uživate u ovim hladnim sezonama. Recept za kiseli kupus je takođe veoma jednostavan.

Zašto je kiseli kupus zdrav? 

Helb i kupus su nekada bili glavni izvori vitamina kada je hladno vreme. Naravno, to nije slučajno. Jasno je da i da sirovi kupus ima niz korisnih svojstava za naš organizam i da je on prepun vitamina. Međutim, kada se kupus zakiseli, on dobija tri veoma važna bonusa: 

  • Vlakna u kupusu se “olabave”, a to znači da ih naš organizam bolje apsorbuje. Vlakna su veoma korisna za naš digestivni sistem i crevnu floru.
  • Povećava se koncentracija organskih kiselina kao što su metimetionin, triptofan, tirozin i lizin. Na primer, triptofan je aminokiselina koja podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće. 
  • Količina vitamina C se povećava. 

Osim toga, rasol koji ostaje nakon kišeljenja kupusa, pomaže u poboljšanju varenja i izlučivanja žuči. On je takođe i evoma efikasan kod zatvora, ali za mamurluk. Može pomoći i kod čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu jer ima i visok sadržaj vitamina U. Ali to nije jedino zašto je kiseli kupus zdrav. Zahvaljujući svemu što sadrži, on je sjajan za jačanje imuniteta. On sadrži: kalijum, magnezijum, natrijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink, fosfor, cink, jod. Ovo sve ga čini i savršenom namirnicom za one koji žele da izgube na težini. Nisak sadržaj kalorija, a visok sadržaj holina (pomaže vitalne funkcije i čuva zdravlje) čini kiseli kupus idealnom. 

Recept za kiseli kupus 

Sad kad smo razjasnili zašto je kiseli kupus zdrav, evo i kako možete da ga pripremite. Recept za kišeljenje je veoma jednostavan. Na 30 kg kupusa ide jedan kilogram soli.

  • Uzmite nekoliko glavica svežeg kupusa. Dobro operite i uklonite spoljne listove. 
  • Glavice kupusa ređajte u bure. Ako negde ima prostor, tu ubacite četvrtine ili polutke kupusa. Veoma je važno da kupus bude stisnut i dobro nabijen. Ali ga nemojte gnječite rukama jer će kupus onda iskupiti hrskavost. 
  • U bure naliti vodu da tek malo prelije kupus.
  • Postavite plastični pritiskivač preko kupusa i na njega stavite nešto jako teško, na primer teglu punu vode ili kamen.
  • Potom, so stavite u pamučnu krpu. So stavite pored kamena. Ona će se polako otapati i padati do dna. U ovom slučaju pretakanje rasola nije potrebno. 
  • Zatvorite bure i povremeno proveravajte vodu. Kupus ne sme da ostane bez vode, pa je po potrebi dolivajte.
  • Kupusu treba da se ukiseli oko mesec dana, ali za to vreme mora biti na odgovarajućoj sobnoj temperaturi. Na hladnije mesto ga premeštate kasnije. 

Recept za kiseli kupus je veoma jednostavan, a sada kada znate i zašto je kiseli kupus zdrav, nema nedoumice. Pronađite najbolje glavice kupusa i spremite zdravu i savršenu zimnicu.

Hrana kao antidepresiv: Koje namirnice podižu raspoloženje?

zeleno/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs