Lekovita svojstva kupusa: 9 razloga zašto treba da ga jedete

by | 04.11.2023
Lekovita svojstva kupusa

Lekovita svojstva kupusa su odavno poznata. Njegove blagodeti na naš organizam su raznolike, stoga je neophodno da ga ubacite u svoju ishranu.

Navikli smo da jedemo kupus na razne načine: kiseli kupus, kuvani, kupus salate, ali često je u upotrebi i sirovi kupus.On je veoma bogat vlaknima koji korisno utiče na naš sistem za varenje, a takođe je i veliki izvor vitamina C i K. Naravno, i svo povrće iz porodice kupusa je veoma zdravo.

Lekovita svojstva kupusa

Otok

Kupus može biti veoma efikasan kod ublažavanja otoka. Postavite listove na problematično mesto i otok će polako nestati. Najbolje bi bilo da ovo činite noću, dok mirujete.

Štitna žlezda

Kupus je veoma dobar za štitnu žlezdu, mada ne toliko kroz unutrašnje delovanje koliko kroz spoljašnje. Listovi kupusa se mogu nanositi i na grlo noću. Ovo možete činiti i preventivno jer je štitna žlezda veoma važna za normalan metabolizma, pa je neophodno pratiti njeno zdravlje.

Ublažavanje bolova

Kupus je veoma efikasan i kao dobro sredstvo protiv bolova. Nanesite listove na bolno mesto i to će ublažiti bol. Ovo može biti korisno kod bolova u stomaku, leđima, mišićima, ali i kod glavobolje.

Lekovita svojstva kupusa: Preventiva raku

Naučnici su utvrdili da oni koji svakodnevno jedu kupus imaju mnogo manje šanse da obole od raka. Ovo se događa zahvaljujući komponentama koje kupus sadrži: lupeol, sinigrin i sulfofaran.

Čišćenje organizma

Ovo povrće je veoma uspešno i kod čišćenja organizma. Njegova redovna konzumacija će vam pomoći da izbacite sve toksine iz organizma.

Normalizuje krvni pritisak

Kalijum koji sadrži kupus blagotovorno deluje na krvne sudove, otčepljuje ih i normalizuje protok krvi. Ovo je veoma značajno i za one koji pate od holesterola.

Pomoć kod ispucalih bradavica

Kada dojite bebu, bradavice mogu biti suve ili biti ispucale. Da biste to izbegli, stavite listove kupusa u grudnjak noću. Ovo će pomoći da bradavice ne budu tako osetljive.

Lekovita svojstva kupusa: Pomaže kosi i koži

Kupus sadrći mikroelement sumpor koji pozitivno utiče na zdravlje i izgled kose i kože. To je još jedan razlog zašto je preporučljivo  da jedete kupus.

Mršavljenje

Nutricionisti smatraju sirovi kupus idealnim za mršavljenje. On ima veoma malo kalorija, ali ima puno vitamina i vlakana. Stoga je idealan za one koji žele da izgube na kilaži. Ipak, gubitak kilograma može biti efikasno i uz kiseli kupus.

Mršavite uz KISELI KUPUS

Snežana Vranić

YelenaYemchuk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs