Zeleno lisnato povrće: Namirnice zdravlja koje treba da jedete svaki dan

by | 11.12.2023
Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je pravo skladište hranljivih materija za organizam. Ovaj tip povrća štiti organizam i poboljšava njegov rad na više nivoa.

Zelenim lisnatim povrćem se smatraju biljke u kojima se jede i sveže lišće i izdanci, ali ne plodovi i koreni. Ovo povrće je prava superhrana jer sadrži veliki broj vitamina, minerala i antioksidanata. Upravo zbog toga se preporučuje da se spanać, potočarka, kelj ili blitva uvrste u svakodnevnu ishranu.

Zeleno lisnato povrće ima niz lekovitih svojstava

Dok je neke vrste lisnatog povrća teško naći u svakom trenutku, druge vrste su nam uvek dostupne zahvaljujući dobrom snabdevenošću u marketima. To nam daje priliku da ovo povrće uvrstimo u svakodnevnu ishranu.

Spanać

Spanać je fantastičan izvor lako apsorbovanih mikroelemenata u telu. On sadži veliku količinu gvožđa, kalijuma, magnezijuma i vitamina B6, folne kiseline, vitamina C i K. Osim toga, sadrži mnogo vlakana koji pomažu dobre bakterije u crevima, odlični su za varenje i normalizuju telesnu težinu. Pored toga, sadrže i polifenole koji su prirodni antioksidanti i štite ćelijsku DNK od oštećenja.

Međutim, tu se njegove blagodeti ne završavaju. Ovo zeleno lisnato povrće je blagotvorno za nervni i kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od raka, Alchajmerove bolesti i dijabetea. Osim toga, poboljšava zdravlje očiju, mišića, kostiju, kože i kose i smanjuje nivo upale u telu.

Ipak, ukoliko imate problema sa bubrezima, bolje je da izbegavate ovo povrće jer sarći oksalate i doprinosi stvaranju kamena u bubregu. Njega treba da izbegavaju i oni koji su skloni zgrušavanju krvi.

Kelj

Kelj je sve popularnije zeleno lisnato povrće. Vegani i vegetarijanci ga rado koriste u svojoj ishrani jer sadrži mnogo vlakana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, selena, mangana, kao i vitamine A, B, E, C i K. On štiti srce i kosti, dobar je u borbi kod upalnih stanja u organizmu, a takođe pomaže zdravlje očiju.

Međutim, poput spanaća kelj takođe sadrži oksalate koji su nepogodni za bubrege. Takođe, veoma je važno da temeljno operete povrće u tekućoj vodi, a tek onda ga pripremate i konzumirate.

UKISELJENI KELJ SNIŽAVA PRITISAK

Zeleno lisnato povrće: Blitva

Blitva je povrće bogato vitaminom K, pa može pomoći osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi. Osim toga, listovi blitve sadrže dosta vitamina A i C, ali i gvožđe, bakar, kalijum i kalcijum. Ona je takođe bogata vlaknima i antioksidantima koji su izuzetno korisni za kardiovaskularni sistem i digestivni trakt.Ovo povrće je veoma efikasno u borbi protiv insulinske rezistencije i smanjuje šećer u krvi. Pored toga, efikasna je u borbi protiv raka pluća i bolesti srca.

Raštan

Za razliku od kupusa, raštan nema vrhove koji se uvijaju formirajući kuglu. Listovi raštana obliuju luteinom, biljnim pigmentom koji je veoma koristan za vid. Ovo zeleno lisnato povrće je takođe veliki izvor vitamina K, A, C i B6, kao i vlaknima, manganom, kalcijumom, gvožđe, cinkom i bakrom. Raštan štiti kosti zbog velike količine kalcijuma, a smatra se i dobrom preventivom protiv skoro svih vrsta raka.

Zeleno lisnato povrće: Rukola

Za razliku od drugog lisnatog povrća, rukola ima oštar i blago gorak ukus. Ona je bogata vitaminima, K, A i C, kao i folnom kiselinom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i polifenolima. Ona jača imunitet, pomaže bolji rad mozga, jača kosti i poboljšava rad metabolizma.

Rimska zelena salata

Ova salata kao i ostalo lisnato povrće ima nit korisnih materija. Listovi ovog povrća će vas zaštiti od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i biće korisno u održavanju dobrog zdravlja. Ona nema kontraindikacije, pa je možete jesti svakodnevno. Ona smanjuje nivo holesterola, dobra je za smirenje i borbu protiv anksioznosti i štiti ćelije neurona.

 Potočarka

Ovo lisnato zeleno povrće ima pikantan, začinjen i oštar ukus i zbog toga se veoma često koristi kao začin za meso i ribu. Ona je bogat izvor vitamina A, B i C, antioksidantima, kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Potočarka je veoma korisna za jetru, žuč i bubrege, pomaže kod reume, kožnih oboljenja i podstiče rast kose.

Zeleno lisnato povrće: Kineski kupus

Kineski kupus sadrži visok nivo vitamina C, ali i vitamine B, A, C, Em kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i mangan. Zahvaljujuči aminokiselinama i antioksidantima, on je veoma koristan za imunitet i kardiovaskularni sistem. Međutim, ljudi koji boluju  od bolesti sistema za varenje, treba da koriste kineski kupus sa oprezom jer sadrži limunsku kiselinu. On je dobar za imunitet, srce i anemiju.

Svetl/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs