Prirodno lečenje hipotireoze: Pomažu đurđevak i mirođija

by | 25.12.2023
Prirodno lečenje hipotireoze

Prirodno lečenje hipotireoze se koristi samo kao dodatak uz redovnu terapiju koju prepisuje lekar. Ona svakako može pomoći da se bolje osećate, ali ne može zameniti nedostatak hormona.

Hipotireoza je poremećaj štitne žlezde, a prirodni lekovi mogu pomoći u ublažavanju njenih simptoma. Lekovi se moraju koristiti po propisanoj dozi i uz konsultaciju lekara. Jedan od najlekovitijih je đurđevak, ali od pomoći mogu biti i orasi, mirođija, med i beli luk.

Šta je hipotireoza?

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je poremećaj štitne žlezde zbog kog ona ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona u telu. Istovremeno, ovo stanje izaziva poremećaje metabolizma, nakuplja se holesterol, javljaju se gojaznost i neplodnost, kao i druga oboljenja koja negativno utiču na funkcionisanje srca, nervnog i mišićno-skeletnog sistema.

Ukoliko se ne leči, teška disfunkcija može dovesti do hipotiroidne kome: gubitka svesti i prestanak funkcionisanja važnih sistema i organa. Zbog toga je neophodno posetiti lekara koji će prepisati pravu terapiju, a prirodne lekove uključiti samo uz njegoovu konsultaciju.

Prirodno lečenje hipotireoze

Tradicionalne metode lečenja hipotireoze imaju za cilj održavanje normalnog funkcionisanja štitne žlezde i stimulisanje njene funkcije, kao i zasićenje tela jodom pošto je bolest često praćena njegovim nedostatkom.

Korigovanje ishrane

Za prirodno lečenje hipotireoze, potrebno je i korigovanje ishrane. Pacijentima koji pate od hipotireoze se preporučuje da u ishranu uvrste kelp (morski kelj), ali u obliku praha koji je naspravljen od njegovih listova jer tako ne gubi svoja stvojstva. On se može dodavati jelima ili uzimati kao piće mešanjem 1/2 kašičice praha sa čašom prokuvane vode na sobnoj temperaturi.

Smokve su takođe veoma korisne za hipotireozu. Nekoliko plodova prelije ključalom vodom i ostavite preko noći. Ujutro, za ručaj i uveče pojedite po jedan plod. Sveži krastavci takođe mogu biti korisni jer sadrže veliku količinu lako svarljivog joda.

Namirnice za zdravlje štitne žlezde: Saznajte koja hrana je poželjna, a koja treba da se izbegava

Mirođija i orah

Uzmite šaku suvog seckanog kopra i pomešajte sa 150g oraha. Sastojke izgnječite, dodajte 500g meda i 3 čena sitno iseckanog belog luka. Koristite jednu kašiku 3 puta dnevno.

Prirodno lečenje hipotireoze: Đurđevak

Đurđevak je veoma koristan kod hipotireoze, ali je potrebno koristiti svež cvet u proleće ili da kupite gotov proizvod u apoteci. Da biste napravili alkoholnu tinkturu od đurđevka, u litarsku teglu stavite 2/3 zapremine suvog cveća đurđevka. Napunite teglu votkom i ostavite na tamnom mesto i čvrsto zatvorite teglu. Nakon 8 dana možete početi da uzimate tinkturu. Prvi dan uzmite 5 kapi proizvoda razblaženog u čaši vode. Ukoliko nema neželjenih reakcija, onda dnevnu dozu treba povećavati za dve kapi dok ne dosegne dozu od 30 kapi. Nakon toga, na isti način smanjujte dozu dok ne dođete ponovo na 5 kapi dnevno. Onda se tretman završava. Ukoliko primetite pogoršanje obratite se lekaru i nikako nemojte koristit lek duže od propisanog.

Limunova kora, med i laneno seme

Prirodno lečenje hipotireoze će sa ovim napitkom obnavljati funkciju štitne žlezde. Uzmite po 1 kašiku limunove kore, lanenog semena i meda. Sve sastojke sipajte u 1 litar ključale vode i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Nakon hlađenja procedite smesu i dobijenu tečnost uzimajte u malim porcijama tokom dana.

stefanamer/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs