Prirodno lečenje hipertireoze: Ublažite simptome ubrzanog rada štitne žlezde

by | 04.11.2023
Prirodno lečenje hipertireoze

Prekomerno lučenje tiroidnih hormona je veoma česta bolest kod žena, iako se može javiti i kod muškaraca. Prirodno lečenje hipertireoze može biti od pomoći.

Hipertireoza je sve češća bolest koja se javlja obično između 30 i 60 godina. Ubrzani rad štitne žlezde utiče na ceo organizam i zbog toga se može zamaskirati kao druga bolest. Ipak, veoma je važno da se obratite lekaru kada primetite neki do simptoma.

Prirodno lečenje hipertireoze: Simptomi ubrzanog rada štitne žlezde

Jedan od najuočljivijih simptoma hipertireoze je uvećana štitna žlezda. Ovaj simptom često nosi i naziv struma. Postoje dve vrste: multinodularna (koja se javlja kod starijih od 60 godina) i toksični adenom štitaste žlezde (benigni tumor koji pogađa žene starosti oko 40 godine.) Pored toga, simptomi mogu biti sledeći:

 • gušavost
 • očne bolesti: uvučeni kapci, smanjeno vidno polje, pečenje očiju, suzenje očiju
 • poremećaji kardiovaskularnog sistema: tahikardija, nepravilan rad srca, srčana insuficijencija
 • anskioznost i razdražljivost
 • nesanica

Veoma je važno da ukoliko primetite povećanje na vratu ili druge simptome hipertireoze odmah posetite lekara.

Uzroci hipertireoze

U 90% slučajeva hipertireoza se razvija kao posledica Grejvsove bolesti – autimune bolesti u kojoj se kao rezultat izlaganja antitelima javlja povećanje tiroidnih hormona. U drugim slučajevima, pojačani rad štitne žlezde može biti uzrokovano tumorom ili drugim nepravilnostima.

Prirodno lečenje hipertireoze

Korisno je da konzumirate kupus i repu jer imaju supstancu glikozinolat koje ometa lučenje određenih vrsta hormona štitne žlezde, pa su zbog toga korisni u slučaju pojačanog rada štitne žlezde. Soja, brašno od manioke i kikiriki imaju slična svojstva. Konsultujte se sa lekarom pre upotrebe leka.

 • Da biste smanjili aktivnost štitne žlezde
  1. Uzimajte 50 kapi petrovca (agrimonije) 3 puta dnevno.
  2. Uzmite 20 g poljskog vrapsemena (Lithospermum arvense) i prelijte sa litrom ključale vode, ostavite 10 minuta i pijte tri šolje dnevno.
 • Da regulišete otkucaje srca
  Napravite mešavinu lipe, valerijane, gloga i kodonopsisa (Codonopsis Pilosula). Uzmite 20 g mešavine i prelije sa litrom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Pijte 3 šolje dnevno.
 • Da biste uklonili anksioznost
  Napravite mešavinu kantariona, matičnjaka, anđelike, šipka, ženšena, valerijane, ruzmarina i eleuterokoke. Uzmite 20 g mešavine i prelije sa litrom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Pijte 3 šolje dnevno.
 • Ostale mere za lečenje hipertireoze
  Jedite hranu bogatu manganom: sve vrste orašastih plodova, smeđi pirinač, soja, čaj, slanutak…Tri puta uzimajte kobalt: jednu dozu 3 puta nedeljno naizmenično sa manganom. Pre uzimanja suplemenata konsultujte se sa lekarom koji će uzeti u obzir i vašu celokupnu medicinsku istoriju.

Snežana Vranić

PORNCHAI SODA/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs