Lekoviti prijatelj vašeg doma: Za šta je sve korisna aloe vera?

by | 14.12.2023
lekovita svojstva aloe vere

Lekovita svojstva aloe vere su najprepoznatija u kozmetici. Međutim, ona ima i druga korisna svojstva, kao i određene kontraindikacije.

Aloe vera je biljka koju lako možete uzgajati u svom domu Ne treba joj često zalivanje, a tokom toplih dana ga treba skloniti sa direktne sunčeve svetlosti i to je sve. Iako se ova biljka najviše koristi u kozmetici, ona je veoma efikasna u ublažavanju upale, kod zaustavljanja krvarenja i čišćenje organizma.

Lekovita svojstva aloe vere

Aloe vera ima sočne listove čiji sok ima posebna lekovita svojstva, a ona može biti i multifunkcionalni lek. Aloe vera sadrži razne mineralno soli, karoten, flavonoidi, aminokiseline, vitamine A, C i E, katehin i tanine. Pored toga, listovi su puni korisnih smola, vlakana i glikozida. Sve ove supstance omogućuju da aloe vera bude veoma efikasan pomoćnik za:

 • čišćenje tela i uklanjanje toksičnih supstanci
 • jačanje imuniteta
 • ublažavanje upale
 • smanjenje lošeg holesterola u krvi
 • borbu protiv ginekoloških bolesti
 • ublažavanja bola i lečenje kože od raznih povreda
 • zaustavljanje krvarenja
 • regeneraciju kože
 • ima blagotvorno dejstvo za lečenje nervnog, digestivnog, kardiovaskularnog i diuretičkog sistema

Lekovita svojstva aloe vere u ruskoj tradicionalnoj medicini

Aloe vera se može koristiti na različite načine. U apotekama se mogu pronaći proizvode na bazi aloe i širok asortiman kozmetičkih proizvoda. Pošto ova biljka ima svojstvo koje poboljšava apsorbciju gvožđa, često je možete videti i u obliku suplemenata.

Listovi aloe vere se mogu koristiti u bilo koje doba godine, a smatra se da ako je blago osušen vrh lista aloe, onda je sok u njemu najefikasniji. Međutim, treba imati na umu da kad se odreže list aloe, njena lekovitost traje vrlo kratko – samo oko 3 sata.

Sok za usta i desni

Odsecite nekoliko listova aloe i sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa. Dobijenu pulpu ostavite sat vremena na cediljki ili gazi, tako da se sok potpuno iscedi u drugu posudu. Nakon što se sok prikupi, potrebno ga je staviti na vatru da provri, nakon čega je neophodno ostaviti da se ohladi. Sa rastvorom treba ispirati usta što je veoma efikasno kod parodoncije, upale desni i krvarenja.

Infuzija za jačanje imuniteta

Za ovo će vam trebati i limun, med i kantarion. Prvo napravite infuziju od kantariona: nekoliko kašika biljke prelijte sa 300 ml ključale vode i ostavite sat vremena. Nakon ovoga je možete procediti. Sitno iseckajte jedan limun, najbolje u blenderu. Dodajte u to pola kašike meda, infuziju od kantariona i svež sok od aloje. Dobijenu infuziju treba uzimate pre obroka jednu po jednu kašiku.

Mešavina za lečenje katarakte i drugih očnih bolesti

Za ovo je potrebno da iscedite 1 kašiku soka od aloje. U sok dodajte istu količinu meda i dobro promešajte. Smesu možete koristiti oblogu. Oblogu stavljajte jednom ili dva puta dnevno.

Kontaindikacije

Lekovita svojstva aloe vere su mnogostruka, ali isto tako postoje i kontraindikacije koje može izazvati ova biljka.

 • Sok od aloe se ne preporučuje maloj deci i starijim osobama jer može izazvati alergije i iritaciju zidova želuca i creva
 • Sok ne treba da konzumiraju ni trudnice niti oni koji pate od hepatitisa, hemoroida, upale žučne kese, srčanih i vaskularnih bolesti i imaju problema sa krvarenjem.

U svakom slučaju, sirovine aloe vere se mogu koristiti jako kratko i neophodno je da se pre korišćenja konsultujete sa lekarom.

Everyday better to do everything you love/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs