Leto je prošlo, ostale su fleke na koži

Iako ste se pazili sunca i redovno mazali – ipak su vas napale pigmentne mrlje

by | 16.09.2022
fleke na koži

Iako ste se pazili sunca i redovno mazali – ipak su vas napale pigmentne mrlje. Moguće je da se uzrok krije u leku koji uzimate, ili u proizvodima koje jedete. Ili čak… u omiljenom parfemu!

Piše: Tatjana Kovaljevska, farmaceut, Mogiljov

Određeni lekovi (neki antiinflamatorni, antidepresivi i antihistaminici) imaju efekat fotosenzibilizacije (osetljivost kože na sunce), prilikom koje se ne javlja samo pigmentacija u vidu mrlja po koži nego se lako ”zarade” i opekotine od sunca. Kombinacija sunca i niza lekova (hormonski kontraceptivi, sulfanilamidi) može da izazove alergijsku reakciju – koprivnjaču. Fotoalergensko dejstvo po dospevanju na kožu imaju i sokovi nekih biljaka: citrusa, celera, peršuna. Stoga, ukoliko ste odlučili da se sunčate, nemojte ih jesti ni seći da vam sok ne bi kapnuo na kožu. Leti takođe nemojte nanositi ni parfem kad izlazite na sunce.

Tetraciklični antibiotici i antimikrobni lekovi iz grupe fluorhinolona uopšte ne podnose sunce i pod njegovim uticajem stvaraju toksične supstance u organizmu. Zato tokom njihovog uzimanja ne smete boraviti pod direktnim zracima sunca čak ni 20 minuta! Budite pažljivi i s kremama koje ublažavaju bol u zglobovima jer su mnoge od njih takođe fotosenzibilne i nakon izlaganja suncu ostavljaju fleke na koži.

Oblaci i voda nisu smetnja za sunčeve zrake. Zapamtite, vi crnite čak i kad ne vidite i ne osećate sunce.

Uoči sunčanja nemojte koristiti ni sledeća sredstva:

* sa salicilnom kiselinom;

* s retinoidima i AHA kiselinama;

* s kantarionom;

* etarska ulja eukaliptusa i lavande;

* masti na bazi cinka;

* neke oralne kontraceptive i preparate na bazi estrogena.

Uzgred, ako pijete lekove, proverite s lekarom da li oni utiču na fotosenzitivnost kože. Savet specijaliste potreban je utoliko pre ukoliko su se neprijatni simptomi ipak pojavili.

 

 

Foto: Ridofranz / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs