Dijagnostika bolesti želuca

Šta vas očekuje na pregledu kod gastroenterologa – priča dr Ala Petrovna Koroljeva

by | 17.09.2022
dijagnostika bolesti želuca

Malo je onih koji se nikad nisu suočili s gorušicom ili osećali težinu posle jela. Dobro je ukoliko su ovi signali retki, npr. posle obilne gozbe, ali kad se gorušica ili drugi simptomi bolesti želuca (mučnina, bol, podrigivanje) ponavljaju tri i više puta nedeljno – pravo je vreme za odlazak gastroenterologu. Kakvi vas pregledi očekuju i kako da se pripremite za njih – priča dr Ala Petrovna Koroljeva.

GASTROSKOPIJA ILI EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA (EGDS)

Verovatno je ovo najinformativniji oblik ispitivanja budući da omogućava da se pomoću endoskopa detaljno pregleda želudac. Preporučuje se u slučaju bilo kakvih simptoma bolesti želuca, pred planiranu operaciju itd.

Priprema

* Nemojte ništa jesti deset sati pre ispitivanja;

* odustanite od pušenja i uzimanja lekova;

* pre procedure skinite naočare i zubne proteze.

Procedura

Gastroskopija traje pet do deset minuta. Pacijent legne na levu stranu i endoskop mu se uvodi kroz grlo. Upravljajući endoskopom, lekar sprovodi pregled.

EHOGRAFIJA

Ultrazvuk želuca radi se ukoliko vas uznemiravaju gasovi, bol, imate problema s varenjem, ili se posumnja na gastritis, čir, neoplazme. Ova metoda ne može se nazvati najinformativnijom. Na ehografiju se najčešće šalju deca, jer druge vrste ispitivanja mogu da im budu neprijatne.

Priprema

Iz jelovnika tri dana izbacite voće, povrće, turšiju, mahunarke, mlečne proizvode, hleb, gazirane napitke. Ujutru pred proceduru nemojte ništa jesti, piti ni pušiti.

RENDGENOSKOPIJA

Reč je o pregledu organa pomoću rendgenskih zraka. Radi se ukoliko primetite da gubite kilograme, često podrigujete, imate gorušicu ili vam je poremećeno gutanje. Rezultati omogućavaju da se otkrije gastritis, kila, maligne neoplazme, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Priprema

* Nekoliko dana izbacite iz ishrane mahunarke, mleko, peciva, voće, povrće;

* uoči ispitivanja nemojte večerati.

Procedura

Ova procedura ne izaziva neprijatne osećaje. Pacijent uzima kontrastno sredstvo – suspenziju s barijum-sulfatom, koja oblaže sluzokožu želuca i zadržava RTG zrake, zahvaljujući čemu se dobija jasna slika želuca na ekranu. Zatim se prave snimci.

Mogući su neželjeni efekti posle ispitivanja – blaga mučnina i svetla stolica tokom dva-tri dana.

Kontraindikacije: neprohodnost creva, trudnoća, alergija na preparate na bazi barijuma.

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

Preporučuje se kao dopunska metoda.

Želudačni sok ispituje se u slučaju hroničnog gastritisa i čira na želucu. Analiza se obično uzima pomoću sonde koja se uredno uvodi kroz usta. Uoči ispitivanja treba malo da večerate, ali do osam sati, a na dan procedure ne smete ništa jesti, piti, pušiti niti uzimati lekove.

Krv se vadi ujutru natašte. Na osnovu rezultata može se proceniti opšte stanje organizma, utvrditi stadijum upalnog procesa i efikasnost lečenja. Dan pre analize nemojte piti alkohol niti jesti masnu hranu. Uzdržite se i od pušenja.

Opšta analiza mokraće propisuje se u slučaju dijareje, povraćanja, ascitesa (gomilanja tečnosti u trbušnoj duplji), malignih promena. Uoči procedure ne smete uzimati diuretike ni jesti proizvode koji menjaju boju mokraće (npr. cveklu). Za analizu se daje samo jutarnji urin, pre jela, uz prethodno sprovođenje higijene spoljašnjih polnih organa. Malu količinu mokraće (prvi mlaz) treba da pustite u WC šolju, a ostatak sakupite u sterilnu flašicu.

Analiza stolice radi se u slučaju simptoma koji prate bolesti sistema za varenje. Tri dana pre procedure nemojte jesti ribu ni meso, odustanite od lekova na bazi joda, gvožđa i broma. Krv u stolici uglavnom je simptom čira na dvanaestopalačnom crevu.

 

Pročitajte i… Kad se nervi „izlivaju“ u želudac…

 

 

 

Foto: YakobchukOlena / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs