Hirurška menopauza: kad klimaks nastupi posle operacije

Mešavine biljnih čajeva pomoći će vam da smanjite neprijatne simptome prevremenog klimaksa, a tu su i lekovite kupke od aromatičnog pelina i nane

by | 08.09.2022
hirurška menopauza

Mešavine biljnih čajeva pomoći će vam da smanjite neprijatne simptome prevremenog klimaksa, a tu su i lekovite kupke od aromatičnog pelina i nane

? “Imala sam rak grlića materice, zatim je usledilo lečenje, operacija i zračenje. Sve je prošlo uspešno. Međutim, počela je preuranjena hirurška menopauza, a s njom i valunzi, nesanica, nervna napetost i stalna plačljivost. Koje biste mi trave mogli preporučiti kako bih poboljšala svoj subjektivni osećaj?”

Jelena, Sremska Mitrovica

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, travarka

1. Lekovita kupka

Lekovita kupka dovodi u red nervni sistem, umiruje i poboljšava san. Isitnite i izmešajte po 100 g svežih listova i stabljika pelina i svežih pupoljaka nane. Mešavinu prelijte s tri litra vode, ostavite da odstoji dva sata, pustite da proključa, pa kuvajte na tihoj vatri deset minuta, a zatim procedite. Odvar sipajte u toplu kupku. Ostanite u vodi 15 minuta. Proceduru praktikujte pred spavanje.

2. Biljni čaj

Biljni čaj normalizuje funkciju celog endokrinog sistema i poboljšava imunitet. Izmešajte po kašičicu trave plućnjaka, preslice i isitnjenog korena iđirota. Kašičicu smeše prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Čaj pijte topao, po 100 ml tri-četiri puta na dan.

3. Odvar

Odvar od crvene deteline ima umirujuće dejstvo, otklanja valunge, probleme s mokrenjem, poboljšava raspoloženje. Dve kašike isitnjenih cvasti crvene dateline prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Pijte po 50 ml odvara četiri puta dnevno. Lekovita kura traje mesec dana. Posle nedelju dana kuru možete ponoviti.

4. Tinktura

Tinktura od latica baštenskog božura ima analgetičko, sedativno, umirujuće i antidepresivno svojstvo. Možete je napraviti u kućnim uslovima. Sveže latice božura osušite na temperaturi od najviše 40 stepeni. Zatim 50 g suvih latica složite u staklenu teglu, prelijte sa 100 ml votke i ostavite da na tamnom mestu odstoji osam dana. Uzimajte po deset kapi tinkture sa 50 ml vode dva-tri puta dnevno. Kura traje dve nedelje. Nakon poboljšanja stanja prekinite s njenom upotrebom.

Foto: Valeriy_G / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs