Prirodni lekovi za sinusitis

by | 26.10.2023
Prirodni lekovi za sinusitis

Upala sinusa ili sinusitis nije nimalo prijatno stanje koje može da izazove kratkotrajni gubitak mirisa ili ukusa. Ipak, prirodni lekovi za sinusitis mogu pomoći kod ublažavanja simptoma.

Sinusitis predstavlja zapaljenski proces sinusa. Oni predstavljaju šupljine obložene mukoznim (sluznim) membranama koje se nalaze u blizini nosnog prolaza. Oni potom stvaraju sluz koja čisti bakterije i druge čestice iz vazduha. Upala sinusa je često veoma slična prehladi, a može biti izazvana i alergijskim napadom ili iritacijom. Simptomi upale mogu biti zalepljen nos, pritisak i bol u predelu lica, glavobolja, curenje nosa, hrkanje, slivanje sekreta u ždrelo, kašalj, temperatura, odsustvo čula mirisa i ukusa i umor. Tokom upale se preporučuje izbegavanje određene hrane poput mlečnih namirnica ili hranom sa visokim nivoom šećera.

Prirodni lekovi za sinusitis

Postoji nekoliko načina da ublažite simptome uz pomoć prirode kada je upala sinusa u pitanju.

Šargarepa, propolis i med

Ukoliko patite od sinusitisa, izmešajte pola čaše soka od šargarepe i po jednu kašičicu propolisa i meda, blago ugrejanog na vodenoj pari. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim dva puta dnevno sipajte po jednu kap u nos. Lečenje traje dve nedelje. Možda je čak i bolje da ovo sredstvo rastvarate u ustima – po jednu kašiku tri-četiri puta dnevno dok organizam ne ojača.
Ova mast ne pravi nikakvu štetu, jedino je ne smeju primenjivati osobe koje su alergične na pčelarske proizvode. Naime, sok od šargarepe sluzokožu nosa hrani karotenoidima i antioksidansima, te stoga poboljšava stanje i smanjuje propustljivost ćelijskih membrana. A propolis i med prave čuda.

Kompresa od meda

Kompresa od meda može biti od pomoći kod lečenja sinusitisa. Uzmite komad debelog platnenog materijala i isecite ga u obliku slova T. Slovo treba da bude isečeno prema veličini nosa i područja obrva. Uzmite 1 kašiku meda, zagrejte ga i nanesite na krpu. Preko meda stavite celofan, a potom topli šal i lezite. Uradite 10 procedura.

Biljne smese za inhalaciju

  • Uzmite 5 g listova oraha, 10 g hajdučke trave i 15 g listova bokvice. Prelijte mešavinu sa 200 ml ključale vode, ostavite 1 sat i procedite. Koristite 50 ml za jednu inhalaciju.
  • Uzmite 10 g nevena, 5 g livadskog geranijum, 15 g kamilice i prelijte sa 200 ml ključale vode. Ostavite 1 sat i procedite. Koristite 50 ml za jednu inhalaciju.

Kuvana jaja

Možete sinuse lečiti i njihovim zagrevanjem uz pomoć kuvanih jaja. Tvrdo kuvana vruća jaja umotajte u peškir i stavite ih sa obe strane nosa. Držite ih dok se potpuno ne ohlade. Ovaj postupak treba obavljati pre spavanja.

Prirodni lekovi za sinusitis: Koren rena

Dobro operite koren rena, skinite gornji sloj i narendajte ga. Pomešajte trećinu čaše ove mase sa sokom od 2-3 limuna. Dobićene smesu guste konzistencije koju svakodnevno treba uzimati po pola kašičice ujutro 20-25 minuta posle jela. Tok tretmana je 3-4 meseca.

Mast na bazi sapuna

Da biste napravili mast za upalu sinusa morate uzimati sastojke u jednakim razmerama: med, mleko, alkohol, sok od luka, biljno ulje i sastružite sapun. Sve otopite na pari dok se strugotine sapuna ne rastvore. Sipajte sadržaj u malu teglu i sačekajte da se ohladi. Umočite tampone u mast i stavite ih u svaku nozdrvu 3 puta dnevno po 15 minuta. Tok tretmana je 3 nedelje.

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs