Pomoć narodne medicine kod čira na želucu

by | 26.10.2023
Čovek ima čir na želucu

Čir na želucu ume da bude veoma opasan po naše zdravlje i simptome koji ukazuju na njega ne treba nikako ignorisati. Pored toga, veoma je važno da vodite računa o zdravlju svog želuca kako biste izbegli nastanak čira.

Čir na želucu: Simptomi

Čir na želucu ume da bude veoma problematičan i opasan ako ne obratimo pažnju na njega. Simptomi čira su:

  • bol u predelu stomaka, ponekad jak, a ponekad tup i dosadan obično 1-2 sata nakon jela. U horizontalnom i polusavijenom položaju bol je slabiji, a pri velikom fizičkom naprezanju se bol pojačava.
  • kiselo podrigivanje
  • loš apetit
  • loš ukus u ustima

Nelečenje čira može dovesti krvavog povraćanja, a posledično i do smrti. Dakle, neophodno je da čim primetite neki od simptoma posetite lekara.

Uzroci čira

Čir nastaje iz različitih razloga, ali to se najčešće događa zbog nervoze, zloupotrebe alkohola, od preteranog konzumiranja jako kisele hrane i pušenja na prazan stomak. Da biste izbegli nastanak čira, poželjno je da konzumirate crni i beli luk svakodnevno (jedna glavica ili jedan čen). Naravno, uz izbacivanje štetnih navika.

Narodni lekovi za čir na želucu

Ukoliko patite od čira na želucu, prvenstveno je važno da se odmarate i da se držite posebne ishrane. Konzumirajte više mlečnih proizvoda, pasiranog povrća, želea i kaša. Pijte svež limunov sok nekoliko puta dnevno. Sa druge strane, trebalo bi da izbegavate bilo šta ljuto, teško i prženo. Ukoliko dođe do krvavog povraćanja, obavezno se obratite lekaru.

Komadić aloje

Dva puta dnevno na prazan stomak 20 minuta pre obroka pojedite komadić lista aloje veličine 2 cm. Možete jednostavno dobro sažvakati list, progutati sok i ispljunuti vlakna. Ovu proveduru možete koristiti 3 meseca, a potom napravite pauzu od mesec dana.

Sok od aloje, med i maslinovo ulje

Iscedite aloju rukama kroz salvetu. Trebaće vam 1,5 šolja soka. Potom uzmite šolju meda i polju maslinovog ulja. Sve zajedno promešajte i sipajte u flašu. Flašu stavite u šerpu sa vodom na šporet. Kuvati 3 sata na laganoj vatri. Ostavite i kada se ohladi, držite lek na hladnom. Na toplom lek može da se pokvari na šta ukazuje pena. Ukoliko je imam malo, lek je upotrebljiv, ali ako je ima previše nemojte ga koristiti. Uzimajte kašiku ujutro na prazan stomak i protresite pre uzimanja.

Krompir

Dobro operite sirovi krompir. Nemojte ga ljuštiti već ga sa korom narendajte. Zatim ga procedite kroz muslin (materijal), promešajte sa talogom i pijte 15-20 minuta pre jela. Uzimajte 2 puta dnevno.

Sok od kupusa

Pijte do 4 čaše soka od kupusa dnevno. Ovaj sok odlično leči čireve. Konzumirajte sok 6 nedelja.

Pirinač- zaštita za želudac

Sinenkiy/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs