Narodni lekovi za bol u uhu uzrokovan prehladom

by | 15.04.2024
Narodni lekovi za bol u uhu uzrokovan prehladom

Prehlade su mučile čovečanstvo od trenutka kada je počelo da doživljava sebe kao pojedinca, odvojenog od životinjskog sveta. Tako su nastale mnoge recepture – između ostalog i za bol u uhu.

 

Opseg recepata koji mogu ublažiti simptome bolova u predelu uha je takođe prilično širok. Postoje brojni narodni lekovi za bol u uhu usled prehlade, ali mi ćemo u ovom članku predstaviti samo neke od njih.

Bol u uhu: Kako ublažiti simptome?

Bez obzira na to koje je godišnje doba napolju, niko od nas nije imun na prehladu: po toplom vremenu zaista želite da pijete ledenu tečnost. Rezultat trenutka blaženstva je prehlada. I umesto da ležite na plaži sa prijateljima, morate da sedite kod kuće, uzimajući neophodne procedure.

Narodne metode za bol u uhu

Tople obloge

Na bolno uho možete staviti zavoj od medicinske vate natopljenu votkom ili alkoholom razblaženim vodom. Nastavite sa procedurom zagrevanja oko dvadeset minuta.
Jednostavno žvakanje karanfilića ublažava tinitus, koji često prati bol.

Možete pokušati da ublažite bolove pomoću toplih obloga sa soli. Da biste to uradili, uzmite platnenu vreću i sipajte u nju dobro zagrejanu so. Mora se nanositi na bolno mesto svakih sat i po. Postupak treba ponavljati dok bol ne nestane i zapaljenje prestane.

Prirodne kapi za uši

Sok od rena se koristi kao kapi za uši. Dovoljne su dve kapi tri puta dnevno i bol, a sa njim i bolest, postepeno se povlače.

Koristi se i ulje belog luka, koje se danas može kupiti u apoteci ili pripremiti samostalno. Za lek će vam trebati 100 ml veoma vrućeg, ali ne proključalog biljnog ulja. U njega se pomešaju  dva čena belog luka, prethodno zgnječena ili iseckana nožem. Pustite da se kuva i procedite. Od gaze, zavoja ili vate napravite rolnicu, navlažite je u dobijenom rastvoru i pažljivo stavite u bolno uho, ostavljajući deset minuta. Ovaj sastav je odlično dezinfekciono sredstvo koje inhibira gljivične organizme i mikrobe.

Tinktura od propolisa

Možete pripremiti tinkturu propolisa. Uzmite 10 g pčelinjeg proizvoda i stavite na neko vreme u frižider, nakon čega će se lako naribati. Dobijene strugotine stavite u posudu od tamnog stakla, u koju dodajte vinski alkohol od 70°. Tečnost treba da pokrije propolis. Zatvorite posudu i ostavite da se odstoji osam do deset dana na hladnom i tamnom mestu. Lek se mora protresti nekoliko puta dnevno (do pet). Potom procediti tinkturu u čistu bočicu. Tinkturu treba staviti u frižider 10-12 sati. Pre upotrebe uzmite nekoliko kapi u odnosu 1:1 i razblažite tinkturu vodom.

Rolnicu od gaze natopite u tečnost i stavite u bolno uho na dvadesetak minuta. Ako se pojavi jak osećaj pečenja, bolje je ukloniti lek.

Mere opreza

Međutim, treba napomenuti da bez obzira na to koliko su metode tradicionalne medicine bezbedne, one se moraju koristiti samo uz dozvolu lekara koji prisustvuje i, često, u kombinaciji sa lekovima.

Naime, prilikom dijagnoze, lekar mora u potpunosti opisati režim uzimanja lekova i srodne procedure. Metode i formulacije alternativne medicine se prilično široko koriste u lečenju ove patologije. Samo treba da zapamtite da se sve ove aktivnosti mogu obavljati kod kuće samo uz dozvolu lekara. Na ovaj način pacijent će se spasiti mnogih tegoba i komplikacija, a u kraćem vremenskom periodu postići potpuni oporavak.

Neće biti suvišno znati niz medicinskih preporuka, čija upotreba će vam omogućiti da izbegnete brojne greške u lečenju i održite svoje zdravlje.

Pre unošenja leka u ušni otvor, preporučljivo je isprati šupljinu sa 3% rastvorom vodonik peroksida. Postupak se izvodi ležeći na boku. U uvo se ubrizgava sedam do osam kapi tečnosti. Trebalo bi da ležite deset minuta. Ako su oba uha zahvaćena upalom, sličan postupak se radi i za drugi ušni kanal.

MarianVejcik / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs