Lekovita svojstva majčine dušice: Jača imunitet i olakšava menstrualne bolove

by | 28.12.2023
Lekovita svojstva majčine dušice

Lekovita svojstva majčine dušice su od davnina poznata tradicionalnoj medicini. Ova biljka ima razne primene, a više o njima pročitajte u tekstu.

Majčina dušica ima primenu u kozmetologiji, medicini i prehrambrenoj industriji. U tradicionalnoj i narodnoj medicini, majčina dušica se koristi u obliku napitaka, ekstrakata i čajeva za lečenje. Ona je veoma efikasna kod poremećaja varenja, migrene, neuroze,  uklještenje živca i poremećaja spavanja.

Koja su lekovita sovjstva majčine dušice?

Ova biljka sadrži mnogo korisnih elemenata kao što su gorke i taninske materije, smola, ursolna i oleinska kiselina, vitamini B i C. Njena blagotvorna svojstva se manifestuju po antiseptičkom, dezinfekcionom i zarastajućem delovanju na ljudski organizam. Ona ima niz lekovitih svojstava.

Normalizuje rad srca

Nekoliko medicinskih studija je dokazalo da lekovita svojstva majčine dušice normalizuju rad srca jer smanjuje broj otkucaja. Pored toga, ova biljka smanjuje nivo holesterola, pa je zbog toga veoma efikasan kod ateroskleroze.

Ima antikancerogena svojstva

Portugalski naučnici su došli do otkrića da konzumiranje majčine dušice sprečava razvoj tumora, naročito raka debelog creva. Ovaj efekat se objašnjava delovanjem oleanolne i ursolne kiseline, beta sitosterola i luteina. Biljka značajno ubrzava lečenje i podstiče odumiranje izmenjenih ćelija.

Suzbija upalne procese

U natanku upale, veliku ulogu igra prisustvo specifičnog enzima. Ispostavilo se da ulje majčine dušice može potisnuti svoju aktivnost zbog prisustva karvakrola. Naučnici su otkrili da ovaj element pozitivno utiče na zdravlje. Zbog toga se eterična ulja ove biljke koriste za ublažavanje bolnih manifestacija gihta i upale zglobova.

Lekovita svojstva majčine dušice jačaju imunitet

Majčina dušica sadrži mnogo vitamina C koji je direktno povezan sa imunitetom. On pozitivno utiče i na zaštitne funkcije organizma. Kombinacija vitamina pomaže u suzbijanju prehlade na samom početku bolesti. Zbog toga se preporučuje inhalacija kod prehlade i začepljenog nosa.

Poboljšava funkcije sistema za varenje

Biljna vlakna majčine dušice potiskuje stvaranje gasova i nadutost, što u velikoj meri olakšava varenje i štiti zidove želuca. Ona je takođe veoma efikasna i kod grčeva u crevima.

Efektivna je kod respiratornih oboljenja

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da aktivira imuni sistem, lekovita svojstva majčine dušice se uspešno bore sa respiratornim oboljenjima. Još od davnina se ona koristi za lečenje kašlja i bronhitisa. Čaj od majčine dušice je takođe veoma efikasan i kod upale grla.

Olakšava menstrualne bolove

Ginekolozi su utvrdili da majčina dušica ublažava probleme sa menstrualnim bolovima i grčeva u stomaku. On je dozvoljen devojkama i ženama svih uzrasta.

Lekovita svojstva majčine dušice poboljšavaju vid

Majčina dušica sadrži veliku količinu vitamina a koji je posebno koriszan za zdravlje očiju i kvalitet vida. Nedostatak ovog vitamina je jedan od glavnih uzroka noćnog slepila, stanja u kom osoba teško vidi u sumraku, mraku ili pri promeni osvetljenja.

Ublažava glavobolje

Jedna od komponenti majčine dušice – karvakrol – inhibira delovanje enzima ciklooksigenaze koji igra ključnu ulogu u razvoju upale. Da biste dobili neophodan terapeutski efekat nanesite nekoliko kapi ulja majčine dušice na slepoočnice i područje čela i utrljajte u kožu laganim masažnim pokretima. Zadržite miran položaj dok ne osetite olakšanje.

Poboljšava raspoloženje

Karvakrol u ovoj biljci takođe povećava i niove dopamina i serotonina. Oni se često nazivaju i hormonom sreće, stoga je jasno da ova biljka povoljno utiče na raspoloženje.

Recepti sa majčinom dušicom

Infuzija za respiratorne bolesti

Lekovita svojstva majčine dušice za lečenje respiratornih bolesti mogu se iskoristiti zahvaljujući sledećem receptu. jednu kašiku suve majčine dušice sipajte u čašu vrele vode i ostavite da odstoji jedan sat, a potom procedite. Uzmite 1-2 kašike tri puta dnevno.

Takođe možete pomešati svež sok od aloje sa medom i 1 kašikom infuzije od majčine dušice u odnosu 1:1 i popijte dobijeni lek.

Majčina dušica za krvni pritisak

Majčina dušica se često koristi u biljnim preparatima za hipertenziju, pa ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska mogu imati koristi od ispijanja čaja od majčine dušice. Jednu supenu kašiku biljne mešavine prelijte sa čašom ključale vode i ostavite da odstoji nekoliko sati, a potom pijte pre jela tri do četiri puta dnevno.

Lek za glavobolju i nesanicu

Jednu kašiku majčine dušice dodajte u 400 ml vode, pustite da proključa, ohladite i procedite. Treba da pijete pola čaše tri puta dnevno.

Infuzija za perut i gubitak kose

Jednu kašiku suve izgnječene majčine dušice prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji jedan sad. Pijte tri pura dnevno po 70 ml.

mescioglu/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs