Ulje čajevca pomaže kod prehlade, upale uha i kožnih oboljenja

by | 23.01.2024
Ulje čajevca

Ulje čajevca se koristi u narodnoj medicini zahvaljujući svojim korisnim i lekovitim svojstvima.

Ulje čajevca se koristilo za lečenje skrobuta, trovanje hranom i osipa na koži, ali danas se zna za mnogo više korisnih svojstava ovog ulja. Istraživanja su pokazala da ima širok spektar terapeutskih efekata, aromaterapija pozitivno utiče na ljudski organizam, ima antiseptička svojstva i koristi se za borbu protiv gljivičnih infekcija.

Ulje čajevca ima niz lekovitih svojstava

Listovi čajevca i ulje dobijeno od njih ima kiselkast i okrepljujuć miris. On sadrži gorke i začinske note. Zahvaljujući svoj neobičnom i misterioznom mirisu, ulje se koristi za aromaterapiju, a često je deo i mnogih parfemskih mešavina. Ulje čajevca ima niz lekovitih svojstava.

 • Pomaže kod stresa i depresije
  Korišćenje čajevca u aromaterapiji može pomoći da se oslobodite strahova i depresije. Pacijenti se osećaju mnogo mirnije nakon ovih sesija. Ulje će takođe pomoći u aktiviranju misaonih procesa, jačanju pamćenja i poboljšanju percepcije stvarnosti.
 • Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
  Svi ovi kvaliteti čine ga jednim od najefikasnijih antibiotika-imunostimulansa prirodnog porekla. On pomaže kod raznih infekcija i takođe ubrzava proces oporavka nakon bolesti.
 • Ima protivupalno i regenerativno dejstvo
  Istraživanja su pokazala da ulje čajevca pomaže u smanjenju upale i pokreće aktivnost belih krvnih zrnaca koja igraju važnu ulogu u procesu zarastanja.
 • Ima antioksidativna svojstva
 • Ima hipoalergena svojstva

Ulje čajevca u narodnoj medicini

Ovo je prirodni lek koji može biti koristan u raznim slučajevima i stanjima. Za sve kožne bolesti poput akni ili masne kože, obavezno se konsultujte sa lekarom koji će vam prepisati pravu dozu u zavisnosti od težine stanja.

Za upalu uha

Ulje čajevca je bezbedno za upotrebu na skoro svim delovima tela, uključujući i ušne kanale. Ljudi koji pate od infekcija uha je ovo veoma bolno. Samo nekoliko kapi ulja u uvo, može da se bori protiv infekcije zahvaljujući njegovoj antibakterijskoj prirodi.

Ulje čajevca za akutne respiratorne bolesti

Ulje može biti korisno kod prehlade, kašlja ili bronhitisa. U slučaju curenja nosa ili upale sinusa, savetuje im se da blago namažu krilo nosa. Međutim, ne treba preterivati jer bi to moglo da izazove prekomernu suvoću kože. Ispiranje grla pomaže da se brže nosi sa kašljem i upalom grla. U jednoj čaši vode rastvorite 10 kapi eteričnog ulja.

Takođe, kod prehlade stavite oblog na grudi. Dodajte dve kapi ulja čajevca u dve supene kašike zagrejanog biljnog ulja. Potom navlažite čistu krpu ili peškir sa dobijenom smesom. Oblogu staviti striktno na grudni koš izbegavajući područje srca. Na peškir se stavlja topli šal i obloga se drži 1-1,5 sat.

Inhalacija takođe može biti način da iskoristite ulje od čajevca. Za inhalaciju dodajte pet kapi ulja čajevca u toplu vodu ili biljnu infuziju. Postupak inhaliranja ne sme da traje duže od 8-10 minuta.

Aroma kupke za kožne iritacije i umorne noge

Dodajte 10 kapi ulja u čašu mleka i sipajte u kadu napunjenu toplom vodom. Ne smete koristiti kupku duže od 10 minuta. Ovo će biti korisno u slučaju kožnih bolesti. Kada su u pitanju umorne i otečene noge, u toplu kadu sa vodom dodajte tri kapi ulja čajevca.

Kontraindikacije

Ulje čajevca se ne koristi oralno tačnije, ne sme da se proguta jer može biti opasno po zdravlje. Što se tiče spoljne upotrebe, ono se mora koristiti u propisanim dozama. Pored toga, ulje ne smeju koristiti oni koji imaju individualnu alergiju na njega. Takođe, ulje ne treba da koriste trudnice, doljilje i mala deca. U čistoj formi može izazvati iritaciju, pa je potrebno uvek ga razblažiti. Budite veoma oprezni da ulje čajevca uđe u oči, usta ili sluzokožu. Nemojte ga nanositi na mesto opekotina, iritacija ili promrzlina.

Ulje je kontraindikovano i u slučaju nedavne traumatske povrede mozga. U svakom slučaju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe.

undefined undefined/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs