Kako se radi aromaterapija i kako deluje na telo?

by | 19.12.2023
Kako se radi aromaterapija

Ako se pitate kako se radi aromaterapija, odgovor je veoma jednostavan. Sve što treba jeste da odaberete odgovarajući metod i pravi miris ulja.

Različiti mirisi mogu različito uticati na osobu. Neki mirisi mogu da vas smire i poboljšaju vaše raspoloženje, a drugi vas mogu tonirati i povećati libido. Aromatična ulja se od davnina koriste u terapeutske svrhe. Njih su stvorile same biljke kako bi se zaštitile od opekotina i gljivica i pojačale sopstveni sistem i privukle insekte za razmnožavanje. Ona pozitivno utiču i na psihičko i na fizičko stanje osobe.

Kako se radi aromaterapija i šta je to?

Aromaterapija je vrsta alternativne medicine koja koristi korisna svojstva biljnih eteričnih ulja kako bi delovali na smirenje i organizam. Određeni mirisi mogu imati smirujuću, regenerativni i stimulativni efekat na ljudsko telo i pomoći u poboljšanju fizičkog i emocionalnog stanja.

Egipat se smatra rodnim mestom aromaterapije, dok je u Evropu došla u 12. veku. Međutim, uprkos prirodnosti eteričnih ulja, ne smemo zaboraviti da treba biti veoma oprezan pri njihovom korišćenju. Nepravilna upotreba može dovesti do neželjenih efekata, uključujući izazivanje alergijskih reakcija, narkotičnih, kancerogenih ili neurotoksičnih efekata.

Efekat aromaterapije na ljudski organizam

Eterična ulja utiču na fizičko i psihičko stanje osobe. U zavisnosti od toga kako se radi aromaterapija, ona imaju veoma širok spektar delovanja – antibakterijsko, antiinflamatorno, antiseptičko, analgetičko, ekspektorantno i antioksidativno svojstvo. Pored toga, ovakvi mirisi mogu ubrzati metabolizam, poboljšati stanje kože, ublažiti stres, smanjiti glad i povećati libido.

Eterična ulja za smanjenje stresa su ulje bergamota, kamilice, lavande, limuna, narandže, pačulija i vanile. Za otklanjanje umora su efikasna ulja bosiljka, bergamota, žalfije, tamjana, đumbira, grejpfruta, jasmina, limuna, nane, pačulija, ruzmarina i sandalovine. Ulja koja stimulišu libido su jasmin, žalfija, pačuli, ruža, sandalovina, vanila i ilang-ilang. Za respiratorne bolesti se mogu koristiti eterična ulja mente, eukaliptusa, karanfilića i kleke.

Kako se radi aromaterapija: Metode

U svakodnevnom životu, aromaterapija se najčešće koristi za stvaranje prijatne atmosfere ku domu i poboljšanje mentalnog zdravlja. Međutim, postoji nekoliko različitih metoda upotrebe eteričnih ulja.

Aroma lampe

U svakodnevnom životu, aroma lampe nisu samo sredstvo za aromaterapiju, već takođe imaju i dekorativnu svrhu. Danas su najpopularnije i najlakše za upotrebu keramičke aroma lampe. U pitanju su male vaze sa šupljim postoljem u koje možete staviti sveću i mala posuda za vodu i eterična ulja. Upaljena sveća tako zagreva mirisnu smešu, šireći mirise u prostoriju. Pre nego što zamenite eterično ulje, potrebno je da lampu operete.

Inhaliranje

Inhaliranje podrazumeva udisanje gasa, pare ili dima i one se najčešće koriste kada su u pitanju bolesti respiratornog sistema. Uz pravilan izbor eteričnih ulja, ovaj metod je sasvim bezbedan jer udisanje lekovitih isparenja ne isušuje i ne iritira sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Za ovo koristite eterična ulja nane, eukaliptusa, kedra, anisa, čempresa, lavande, žalfije, kleke, karanfilića, jele i čajevca.

Aromatične kupke

Ova metoda kombinuje dejstvo tople vode i lekovitu moć aromatičnih ulja koja se brzo upijaju u kožu.  Ako se pitate kako se radi aromaterapija sa kupkom, savet je sledeći: Temperatura vode treba da bude 37-38 stepeni, a trajanje postupka ne bi  trebalo da bude više od 10-15 minuta. Kada su u pitanju aromatične kupke, preporučuje se mešanje eteričnih ulja sa emulgatorima – materijama koje pomažu da se eterična ulja lako pomešaju sa vodom. To može biti nekoliko kašika morske soli, pola čaše kreme ili mala količina meda.

Obloge

Aromatične obloge su veoma efikasne kod migrena, grčeva u crevima i žučnim putevima, bronhijalne astme, bolova u mišićima i zglobovima, uganuća, modrica i drugih tegoba. Ove komprese se nanose direktno na zahvaćeno područje. Na taj način korisne supstance brzo ulaze u krv i limfu, stimulišući metaboličke procese i pružaju protivupalno dejstvo i dejstvo protiv grčeva.

Aroma masaža

Aroma masaža su veoma efikasna metoda za uticaj na telo. Ona osigurava brzo prodiranje eteričnih ulja u cirkulatorni i limfni sistem, pružajući sveobuhvatan efekat na telo. Aromaterapije se koriste za ublažavanje fizičkog i psihičkog stresa. Masaža ublažava stres, nesanicu i depresiju.

Kako se radi aromaterapija i gde je najbolje raditi?

Aromaterapija ima lekovita svojstva. Eterična ulja mogu pomoći kod bolesti kardiovaskularnog, digestivnog, endokrinog, mišićnog, nervnog, koštanog, genitourinarnog, imunološkog sistema, a kao i kod bolesti kože.

Aromaterapiju možete i sami raditi kod kuće, ali je neophodno napomenuti da samo 100% prirodna eterična ulja imaju lekovita svojstva. Korišćenjem sintetičnih eteričnih ulja, možemo dobiti suprotan efekat.

DragonImages/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs