Na šta ukazuje bol u levoj strani stomaka ispod rebara?

by | 05.12.2023
Bol ispod levog rebra

Bol ispod levog rebra ume da bude veoma problematičan i da nas ometa i u svakodnevnim aktivnostima.

Predeo stomaka ispod rebra naziva se hipohondrijum i u njemu se nalazi nekoliko vitalnih organa kao što su želudac, pankreas i slezina. Ponekad bol može biti intenzivan i jak, a nekada je to minimalnog intenziteta. Takođe, on se može širiti u lopatice ili druge delove tela u zavisnosti od razgloa zbog kog se javlja.

Kakav može biti bol ispod levog rebra?

Bol u levoj strani stomaka ispod rebara se može javiti i kod žena i kod muškaraca. To mogu biti epizodični ili hronični bolovi. Bol može biti veoma oštar ili tup, slab ili intenzivan, a on može izazivati ozbiljne nelagodnosti.

Koji su uzroci za bol u stomaku ispod rebara?

U predelu ispod levog rebra, nalazi se slezina, pankreas, deo želuca i debelo i tanko crevo. Iako je fiziologija u ovom predelu ista kod žena i muškaraca, ponekad žene mogu osećati bol u trudnoći jer materica pritiska unutrašnje organe.

Uglavnom je bol u ovom delu stomaka blag i javlja se usled fizičke aktivnosti ili neprijatnog položaja tela i ima tendenciju da prolazi sam od sebe. Iako su najčešće ove neprijatne senzacije povezane sa oboljenjima nabrojanih organa, ponekad se bol u srcu može manifestovati i u delu ispod levog rebra.

Akutna i hronična upala pankreasa

Akutno i hronično zapaljenje pankreasa naziva se pankreatitis. Ono se može javiti zbog loše ishrane, konzumiranja alkohola i drugih razloga. U ovom slučaju, osoba oseća nepodnošljiv bol ispod levog rebra, a on se može proširiti i zahvatiti i gornji deo stomaka i leđa. Moguće je i povraćanje i groznica.

Kod hronične upale pankreasa, bol je tup, javlja se „duboko“ u stomaku i širi se na gore. Prati ga osećaj težine ispod levog rebta, mučnina i obilna neformirana stolica sa nesvarenim česticama.

Gastritis

Bol u levoj strani stomaka ispod rebara se može javiti i zbog gastritisa. Ovo je ujedno i najčešća bolest gastrointestinalnog trakta i karakteriše je upaljena sluznica želuca. Bol je u ovom slučaj oštar, volan, probadajući i često se javljaju tokom ili nakon jela.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Ovo je hronično stanje u kome se javljaju čirevi na sluzokoži ovih organa. Kao i gastritis i čireve najčešće izazica heliko bakterija. U tipičnom toku bolesti, uočava se redovan bol ispod levog rebra koji može da se širi u desno rame i lopaticu. Bolne senzacije se mogu javiti noću, na prazan stomak i neko vreme nakon jela. Bol može biti tup, oštar, paroksizmalan ili poput uboda.

Povrede slezine

Kod povrede slezine, javlja se jak bol u levoj strani stomaka ispod rebara. Intenzitet bola zavisi od toga koliko je organ oštećen. Obično je u pitanju oštar ubadajući bol primoravajući osobu da leži, savije se i pritisne kolena na stomak. Bol se može raširiti u levu lopaticu i oko srca.

Uvećana slezina (splenomalgija)

Ovo nije samostalna bolest, već stanje koje se razvija u pozadini različitih oboljenja. U ovom slučaju se bol povećava, a pacijent oseća tup bol ispod levog rebra koji se pojačava savijanjem tela i fizičkom aktivnošću.

Infarkt miokarda

U toku infarkta, ćelije srčanog mišića umiru zbog nedostatka snabdevanja krvlju. Ponekad se on događa potpuno asiptomatski, ali je često praćen pritiskom bola i peckanjem u centralnom delu grudnog kođa. Bol može zračiti u levo rame, ruku, vilicu, gornji deo stomaka, a ponekad i ispod rebara. Pored toga, krvni pritisak naglo pada, otkucaji srca se ubrzavaju, a koža se obliva hladnim znojem.

Bol ispod levog rebra zbog oštećenja međurebarnog nerva

Ovo stanje se medicinski naziva interkostalna neuralgija koja nastaje kada su nervi ili njihovi koreni komprimovani usled povrede, infekcije i endokrinih poremećaja. Njega karakterište akutni, jak bol duđ međurebarnih nerava. Pacijenti često opisuju bol kao osećaj pucanja ili strujni udar.

Dijagnoza i lečenje

Za lečenje bola u levoj strani stomaka koriste se konzervativne i hirurške metode. Međutim, neophodno je prvo postaviti tačnu dijagnozu pošto uzroci bola mogu biti veoma raznovrsni. Ukoliko osetite bol neophodno je da posetite lekara koji će vas uputiti na dalja istraživanja. Ozbiljnija stanja se najčešće leče operacijama.

Da biste izbegli mogući razvitak ovih stanja, hranite se zdravo, bavite se fizičkom aktivnošću i izbegavajte alkohol i pušenje.

Kakav može biti bol u leđnim mišićima i zašto se javlja?

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs