Saznajte šta sve može da uzrokuje promenu boje stolice?

by | 03.04.2024
Saznajte šta sve može da uzrokuje promenu boje stolice?

Obim, konzistencija, miris, kao i boje stolice koja odstupa od uobičajene mogu mnogo reći o stanju gastrointestinalnog trakta – odnosno poremećaj funkcionisanjanja organa. 

 

Postoji mnogo boja na svetu, ali braon je ono što želite da vidite u toaletu. Smeđa stolica ukazuje na zdravu ravnotežu bilirubina (žuta supstanca koja se nalazi u jetri, proizvod razgradnje starih crvenih krvnih zrnaca) i žuči (tamno braon ili zelena supstanca koju proizvodi jetra za pomoć pri varenju masti).

Manja odstupanja od norme (prema Bristolskoj skali stolice) ukazuju na poremećaj u funkcionisanju jednog ili drugog organa. Ako stolica postane bleda, to ukazuje na patologije pankreasa ili posledice uvođenja kontrastnog sredstva u telo tokom istraživanja.

Promena boje stolice

Promena boje stolice mogu uzrokovati svetlu boju stolice. Lekovi protiv gihta, antibiotici i antiinflamatorni lekovi često mogu da budu glavni krivci.

Pored toga, jedenje određene hrane takođe može promeniti boju stolice. Na primer, ako često konzumirate pavlaku, mleko ili puter, vaša stolica može postati svetložuta. Ako se takav znak pojavi jednom, nema razloga za brigu. Oblik, boja i konzistencija stolice se menjaju kako se ishrana prilagođava i lekovi se prekidaju. Morate da posmatrate svoje senzacije i svoje stanje u narednih nekoliko dana.

Kada promena boje stolice nije bezazlena?

Međutim, u nekim slučajevima, promena boje stolice ukazuje na ozbiljnu bolest. Zašto stolica može iznenada postati svetložuta? Ovo su neki od razloga:

  • Hepatitis (infektivni, alkoholni, toksični) je zapaljenje jetre
  • Pankreatitis što predstavlja upalni proces u pankreasu
  • Kamen u žuči
  • Maligne neoplazme digestivnog trakta (u početnim fazama razvoja raka, ovaj znak se ne pojavljuje, postaje očigledan kada tumor dostigne veliku veličinu)
  • Rotavirusna infekcija u kojoj je stanje komplikovano bolom u stomaku, povraćanjem i vodenastim žutim stolicama
  • Holecistitis ili zapaljenje žučne kese praćeno pojavom tečne stolice svetle boje
  • Kronova bolest kada upala zahvati sve delove digestivnog sistema
  • Giardiasis, kada se paraziti množe u žučnoj kesi, što dovodi do svetle stolice

Šta bi trebalo da uradite po tom pitanju?

Ako se pojavi simptom, trebalo bi da se obratite gastroenterologu. Lekar će propisati koprogram, ultrazvuk abdominalnih organa, analizu krvi, po potrebi irigoskopiju i holecistopankreatografiju. Program lečenja će zavisiti od rezultata testova i identifikovanog uzroka.

 

nortonrsx / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs