Ovo su simptomi koji ukazuju na probleme sa žučnom kesom

by | 10.03.2024
Ovo su simptomi koji ukazuju na probleme sa žučnom kesom

Nelagodnost i bol u desnom hipohondrijumu mogu ukazivati na probleme sa žučnom kesom. Saznajte zašto se pojavljuju ove nelagode i kada treba da posetite lekara.

Kao i mnogi drugi organi, žučna kesa podseća na sebe samo kada postoji kvar. U ovom slučaju, osobu počinju da muče bolne senzacije u gornjem delu stomaka i ispod desnog rebra.

Ponekad ovo ukazuje na funkcionalne probleme koji se mogu ispraviti ishranom i načinom života. Ali takođe se dešava da su uzrok bola opasna stanja koja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi koji ukazuju na probleme sa žučnom kesom

Žučna kesa je mišićni organ veličine kokošijeg jajeta, koji se nalazi u trbušnoj duplji pored jetre. Izgleda kao rezervoar ili vreća koja sadrži žuč, gustu, zelenu tečnost. Iz žučne kese prolazi kanal, koji se kroz sistem kanala povezuje sa jetrom i pankreasom. Kroz kanale, žuč i enzimi se oslobađaju u duodenum. Ovi enzimi razgrađuju masti i proteine i neutrališu hlorovodoničnu kiselinu.

Glavne funkcije žučne kese

Glavne funkcije žučne kese: akumulacija, skladištenje i zasićenje žuči korisnim supstancama. Koliko se dobro razlažu masti iz hrane zavisi od funkcionisanja žučne kese. Žuč takođe sprečava proliferaciju patogene flore u crevima i učestvuje u neutralizaciji različitih toksina u telu.

Žučna kesa nije vitalni organ, stoga, ako je indikovana, može se ukloniti tokom operacije – holecistektomije. Međutim, odsustvo žučne kese negativno utiče na funkcionisanje jetre i pankreasa, a nakon operacije osoba mora pažljivije da prati svoje zdravlje i da prati dijetu.

Struktura i funkcije žučne kese ne zavise od pola, a bolesti ovog organa su iste kod žena i muškaraca.

Međutim, žene su češće podložne oboljenjima žučne kese zbog velike količine estrogena u organizmu, kao i hormonalnih promena tokom porođaja, trudnoće, menopauze. Na primer, rizik od razvoja holelitijaze kod lepšeg pola je 2-3 puta veći nego kod muškaraca.

Zašto se javljaju tegobe sa žučnom kesom?

Žučna kesa može da boli zbog istezanja njenih zidova, što se javlja kada se akumulira velika količina žuči. Bol može biti povezan sa zapaljenjem zidova žučne kese pod uticajem infektivnih patogena: parazita (najčešće ameba) i bakterija. Još jedan čest uzrok bola je iznenadno oslobađanje žuči iz bešike ili „pomeranje“ kamenja.

Koji su simptomi?

Bolesti žučne kese karakterišu takozvani bilijarni bol. Ovo je bol u desnom gornjem delu stomaka, koji se obično javlja 1-2 sata nakon jela, traje prilično dugo (više od 30 minuta) i utiče na dnevnu aktivnost osobe: ometa normalno kretanje i obavljanje nekog posla u vezi sa fizička aktivnost1.

Bol u žuči ima sve jači karakter, to jest, u početku boli umereno, a zatim sve intenzivnije. Bol ostaje na svom vrhuncu neko vreme, a zatim prolazi. Bol ne zavisi od položaja tela, tako da osoba bukvalno ne nalazi mesto da ublaži svoje tegobe.

Dešava se da se žučni bol pomeša sa drugim vrstama bolova u desnoj strani stomaka. Činjenica je da se na desnoj strani nalazi i uzlazno debelo crevo, koje može da boli kod sindroma iritabilnog creva i funkcionalne dispepsije. Ali u ovom slučaju, bol je manje akutni, duže, povezan sa peristaltikom i ne ometa fizičku aktivnost.

Akutni bol

Akutni i prilično jaki bolovi u desnom hipohondrijumu mogu se javiti sa akutnim holecistitisom i pogoršanjem holelitijaze. Kod pacijenata sa holelitijazom, bolni napad naziva se bilijarna kolika i nastaje usled ulaska kamenca u vrat žučne kese, cistični ili zajednički žučni kanal.

Bol je obično povezan sa greškama u ishrani ili fizičkoj aktivnosti, pojavljuje se nakon jela i prilično brzo se povećava.

Kod pacijenata sa holelitijazom, kolike mogu proći same od sebe ako je kamen promenio svoj položaj. Ako kamen blokira žučne kanale, mogu se razviti komplikacije (žutica, holangitis) i biće potrebna operacija.

Tupi bol

Bolni, lučni bol u kombinaciji sa težinom i nelagodnošću u desnom hipohondrijumu često zabrinjava ljude sa bilijarnom diskinezijom. U ovom stanju, bol se može javiti u bilo koje vreme, uključujući i noću.

Bolne senzacije se brzo povećavaju, ne zavise od položaja tela i ometaju vođenje normalnog načina života, a mogu biti praćene mučninom i povraćanjem, koje ne donose olakšanje.

Bol sa groznicom, mučninom i povraćanjem

Takav bol je karakterističan za akutni kalkulozni holecistitis, čiji napad počinje produženom bilijarnom kolikom. Kod akutnog holecistitisa, zid žučne kese se upali i njeno tkivo počinje da odumire. Bolne senzacije u akutnom holecistitisu imaju tendenciju da se intenziviraju. Pojavljuju se simptomi opšte intoksikacije: groznica, mučnina, povraćanje.

Nemojte ignorisati simptome. Važno je da se obratite lekaru ako imate simptome kao što su jaka bol u stomaku, groznica, žutica ili tamna boja urina, jer to mogu biti znaci ozbiljnih problema sa žučnom kesom kao što su upala žučne kese (kolecistitis), kamen u žučnoj kesi (žučni kamenac), ili blokada žučnih puteva.

Lekar će moći da vas pregleda, postavi dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman ili terapiju.

Zinkevych / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs