Utrnulost ruku i nogu: Zašto se javlja ovaj simptom i na šta ukazuje?

by | 02.01.2024
utrnulost ruku i nogu

Utrnulost ruku i nogu nije nešto što bi trebalo da se događa samo od sebe. Naravno, kada sedite dugo u određenom položaju, pojavljivanje ovog osećaja nije zabrinjavajuće. Ali u suprotnom, treba pronaći uzroke.

Utrnulost nije normalna pojava sem ako niste bili u neprijatnom položaju.Veoma često ovaj simptom upozorava na neki drugi proces koji se događa u organizmu i zbog toga ga ne treba ignorisati. Ovo može biti simptom hipertenzivne krize, polineuropatije, ali i multiple skleroze.

Šta je utrnulost ruku i nogu?

Utrnulost ili parestezija je poremećaj osetljivosti telesnih tkiva koji nastaje usled oštećenja periferngo nervnog sistema. On može biti praćen raznim senzacijama: od peckanja, naježivanja do opšteg smanjenja osetljivosti bilo kog dela tela, a najčešće ruku i nogu. Osoba bilo kakav dodir oseća kao kroz sloj vate.

Vrste parestezije

U zavisnosti od trajanja i lokacije, mogu se razlikovati nekoliko vrsta parestezije. Privremena ili prolazna utrnulost može biti posledica smanjenog protoka krvi. Ovo se događa zbog grča ili pritiska na krvne sudove u rukama i nogama. Međutim, moguća je i trajna parestezija kada se nervna vlakna ukrste ili stisnu prilikom operacije, traume, raka ili degenerativnih promena u mišićno-skeletnom sistemu.

Uzroci za utrnulost ruku i nogu

Postoji niz razloga zašto može doći do parestezije ruku i nogu.

 • Hipertenzivna kriza
  Ovo stanje karakteriše nagli porast krvnog pritiska i praćeno je simptomima kao što su jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, smetnje u vidu, fleke pred očima i utrnulost ruku i nogu. Međutim, neki od ovih simptoma se mogu primetiti i pri padu krvnog pritiska pri čemu jako važnu ulogu igra i razlika između sistolnog i dijastolnog pritiska.
 • Rejnoov sindrom
  Ovo je epizodični poremećaj cirkulacije krvi u ekstremitetima zvog jakog grča perifernih sudova kao odgovora na hladnoću ili emotivni stres. Najčešće se utrnulost javlja u prstima koji od izlaaganja hladnoći mogu biti u potpunosti beli ili plavičastoljubičasti i gube osetljivost. Nakon što grč prestane (obično nakon 15-20 minuta) protok krvi u rukama i nogama se obnavlja i boja kože i osetljivost se vraća u normalu.
 • Sindrom tunela
  Ovo je jedan od najčešćih uzroka za utrnulost ruku i nogu. Kompresija (pritisak) nervnog vlakna koji se nalazi u uskom prostoru između kosti i mišića udova, nastaje usled otoka koji se javlja nakon povrede zglobova i ligamenata. A može se javiti i kod sindroma karpalnog tunela. Prvi simptomi su bol, ponekad osećaj prolaska struje, utrnulost, slabost i disfunkcija zgloba.
 • Kompresija nervnih korena (radilukopatija)
  Ovo se događa usled pritiska diskova u kičmi i tumora koji kojih se takođe može javiti utrnulost ruku i nogu. U zavisnosti od toga na kome nivou nerv kičme uklješten, može se javiti bol i utrnulost pojedinih delova ekstremiteta, poremećeni refleksi, slabost mišića, ukočenost kičme i bol u delu zahvaćenog nerva prilikom kašljanja ili kijanja. U oovom slučaju se bol pojačava u uspravnom položaju tela, a smanjuje u ležećem.
 • Polineuropatija 
  Višestruko oštećenje perifernih nerava nastaje zbog smanjene ishrane nervnih vlakana. Ona može biti metabolička, dijabetička i alkoholna. Javalja se utrnulost i gubitak osećaja u donjim ekstremitetima, a kasnije se javlja slabost i smanjenje mišićne snage u udovima.
 • Nedostatak vitamina B1, cijanokobalamina (B12) ili kalcijuma
 • Multipla skleroza
 • Reumatska polimijalgija
  Reč je o zapaljenskom oboljenju mišićno-skeletnog sistema koje se razvija nakon 50. godine života. Jak bol u simetričnim mišićima ramena, kukova i vrata se kombinuje sa upalnim procesima. Bol se pojačava kretanjem i ne jenjava ni noći. Ukočenost mišića je takođe veoma tipična nakon duže nepokretnosti. Ovo takođe može izazvati utrnulost ruku i nogu.

TRNJENJE RUKU I NOGU: ISPROBAJTE AROMATIČNE LEKOVE

Naravno, čim primetite da se ovaj simptom pojavio, obavezno se javite lekaru koji će potom utvrditi uzrok pojave ovog simptoma. U svakom slučaju, nijedno nabrojano stanje ne može u potpunosti proći samo od sebe. Naprotiv, mogu se javiti ozbiljne posledice. Vodite računa o svom zdravlju.

AndreyPopov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs