Da li znate šta je sve zabranjeno da se radi tokom Velikog posta?

by | 04.04.2024
Da li znate šta je sve zabranjeno da se radi tokom Velikog posta?

Ovo je vreme duhovnog preobražaja i pokajanja, i mnogi vernici se trude da se za to vreme usredsrede na molitvu i napuste svetovne brige i poslove. Evo šta je sve zabranjeno tokom Velikog posta.

 

U narodu postoje različita tumačenja šta sme, a šta ne sme da se radi tokom posta. Otrkivamo vam šta se po pravoslavnoj dokrtini smatra grehom i šta bi trebalo izbegavati u ovom periodu.

Šta nije dozvoljeno da se radi tokom Velikog posta?

Za početak, razmotrimo smeh i šalu. Naime, nekako je uopšteno prihvaćeno da se za vreme posta to ne sme smejati. Međutim, u pravoslavlju ne postoji zabrana smeha i šale tokom ovog perioda.

Veliki post je vreme duhovne transformacije kada vernici nastoje da se usredsrede na molitvu i pokajanje, ali to ne znači da treba napustiti humor. Najvažnije tokom Velikog posta je pridržavati se duhovnih smernica i izbegavati grešna dela kao što su kleveta, zloba, laž i gnev. Međutim, umereni smeh i radost među porodicom i prijateljima ne protivreče duhu posta i nisu grešna dela.

Da li je dozvoljeno venčanje tokom Velikog posta?

U pravoslavlju postoji zabrana venčanja tokom Velikog posta, jer se to smatra neprikladnim i nije u skladu sa duhom pripreme za Vaskrs. Izbegavanje svetovnih praznika i ceremonija tokom ovog perioda pomaže vernicima da se usredsrede na duhovni rast.

Međutim, ako je potreba za venčanjem povezana sa posebnim okolnostima, onda, kako kažu, neka bude, ali se preporučuje da se događaj proslavi ne tako bučno i široko kao u druga doba godine. U hitnim slučajevima, venčanje može biti dozvoljeno, ali uz određena ograničenja, na primer, sa skraćenom ceremonijom venčanja.

Posebna tema je začeće deteta tokom posta. Među ljudima postoji horor priča da će se takva deca rađati bolesna, mentalno hendikepirana ili će definitivno postati grešnici. Ali ovo je čisto sujeverje. Pravoslavlje ne povezuje začeće deteta sa datumima ili bilo kojim drugim spoljnim okolnostima. Začeće i rođenje deteta je blagoslov Božji, svako dete je dar Božji i jedinstvena tvorevina.

U pravoslavnoj crkvi zaista postoji zahtev da se uzdržavaju od seksualne aktivnosti tokom posta i drugih dana strogog posta, ali to nije zbog „posednutosti demonima“ kod dece začete u tom periodu, već zbog principa uzdržanja i samopouzdanja.

Da li treba da pričate da postite?

Postoji i mišljenje da ne morate nikome da kažete da postite. Na primer, ovo može poremetiti duhovnu snagu vašeg posta i smanjiti njegovu efikasnost. Koreni ovog verovanja, međutim, nisu u crkvenom učenju, već u narodnom predanju.

U pravoslavlju ne postoji zabrana da se govori o tome kada i kako postite. Naprotiv, neki dele svoja iskustva sa drugima kako bi pružili podršku, inspiraciju ili, obrnuto, dobili savet.

U ruskom narodu postoji veliki broj mitova i sujeverja o Velikom postu, koji ni na koji način nisu povezani sa crkvenom tradicijom.

Prema jednoj legendi, Baba Jaga napušta svoju kolibu samo tokom posta. Ona leti noću i proganja one koji krše zabrane posta. Ponekad se susret sa njom završi smrću za grešnika, kaže legenda. Uprkos činjenici da verzije ove legende ponekad imaju tako užasan završetak, njeno glavno značenje je da podseti ljude na važnost poštovanja pravila posta.

Nemojte se prejedati

Postoji legenda o tome kako je sveti Serafim Sarovski svojim molitvama pomagao onima koji su postili. Ovaj jedan od najpoštovanijih svetitelja u Rusiji poučavao je: „Post se ne sastoji samo u tome da se jede retko, nego u tome da se ne jede mnogo. Nerazumna je ona osoba koja čeka određeni čas i onda se prepusti prejedanju.

Stefan Stanisavljevic / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs