Na šta ukazuje sluz u stolici i da li je to zabrinjavajući simptom?

by | 08.01.2024
sluz u stolici

Sluz se prirodno javlja u digestivnom traktu. Međutim, sluz u stolici koja je vidljiva golim okom nije normalno stanje i može biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg.

Sluzava stolica je ponekad samo prateći simptom dijareje ili zatvora i nestaće sama od sebe. Međutim, ako ovaj simptomi ne dolazi samostalno, onda je često pokazatelj nekog drugog stanja kao što su upalni procesi u organizmu ili infekcije drugog tipa.

Odakle dolazi sluz u stolici?

Sluz izlučuju ćelije sluzokože digestivnog trakta. Ona se sastoji od vode, soli i mucina – proteina koji je čini lepljivom. Sluz koja se nalazi u debelom crevu obavlja važan zadatak: ona štiti i vlaži zidove orrgana i pomaže u kretanju stolice.

Zašto se javlja sluz u stolici?

Velike količine sluzi u stolici se vrlo često javljaju tokom dijareje. Pored toga, sluz u stolici se može javiti kod čestog i upornog zatvora. Ona se može javiti i zbog sindroma iritabilnog creva, kao i kada postoje hemoroidi. U ovim slučajevima, ako se javlja samo sluz kao izolovani simptom, onda ne postoji razlog za zabrinutost. Međutim, potrebno je pratiti da li se sluz povećava.

Ukoliko se nakon dijareje ili zatvora vrati normalan ritam creva, količina sluzi će se smanjiti dok potpuno ne nestane. Međutim, ako se pored sluzi u stolici pojavi i krv ili pacijent primeti i druge simptome, onda je neophodna konsultacija sa lekarom. Prateći zabrinjavajući simptomi mogu biti:

 • Krv u stolici
  Krv u stolici nikada nije dobar znak, bez obzira da li se javlja samostalno ili uz druge simptome. Ukoliko je primetite, obavezno se javite lekaru.
 • Bol u stomaku
  Ukoliko uz sluz, osetite i ponavljajuće i jake bolove u stomaku, nadimanje i povraćanje, to je takođe znak da treba da se obratite lekaru.
 • Gubitak težine
  Nagli gubitak težine iz neobjašnjivih razloga je svakako zabrinjavajući simptom.
 • Anemija
  Simptomi anemije su bleda koža, podočnjaci i konstantan umor.
 • Svrab i iscedak
  Kod žena, svrab u predelu genitalija i vaginalni iscedak mogu biti znak upozorenja. Sluz u stolici može biti povezana sa infekcijom repodruktivnih organa.

Koje bolesti prouzrokuju sluz u stolici?

Postoji nekoliko stanja koje prouzrokuju sluzavu stolicu.

 • Upala creva
  Velike količine sluzi u stolici se javljaju kod upalnih bolesti creva kao što su Kronova bolest ili upala debelog creva (ulcerozni kolitis).
 • Infekcije
  Sluz može ukazivati na bakterijske, virusne ili parazitske crevne infekcije. Prekomernu količinu sluzi često prati i dijareja ili zatvor.
 • Problemi sa varenjem
  Pojava sluzi takođe može biti znak problema sa varenjem ili „začepljenja“. Razlog za to može biti bruh, razvoj raka ili prisustvo stranog tela u organizmu.
 • Bolesti analnog područja
  Velika količina sluzi u stolici se primećuje kod pacijenata sa oboljenjima anusa – gnojnim kesicama, analnim fisurama (rascep kožne obloge analnog kanala) ili hemoroidima.
 • Sindrom iritabilnog creva ili alergije na hranu

Dakle, sluz u stolici sama po sebi nije problematičan simptom. Međutim, ukoliko je prate neki od navedenih simptoma, obavezno se obratite lekaru koji će vas uputiti na pravu terapiju.

Sorapop/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs