Šta znači kada vam se u vidnom polju pojavljuju tačkice i mušice?

by | 14.04.2024
Šta znači kada vam se u vidnom polju pojavljuju tačkice i mušice?

Lebde pred očima mogu izgledati kao mušice, tačkice, linije, mreže ili krugovi koji padaju u naše vidno polje. Stručanjaci objašnjavaju zašto dolazi do te pojave.

 

Ove pojave nisu ništa drugo do male kolekcije ćelija ili gela unutar staklastog tela tečnosti koje ispunjava oko i daje mu volumen. Vidimo ih jer bacaju senku na mrežnjaču.

Tačkice i mušice u vidnom polju

Najčešće su takve neprozirnosti vidljive kada gledamo ravnu površinu pri dobrom osvetljenju (plavo nebo, zid). Zašto se ovo dešava? Sa godinama, staklasta tečnost se tečnost i njeni fibrili se zgušnjavaju. Ovaj proces takođe može dovesti do odvajanja staklastog tela (PVD), gde se zadnji deo staklastog tela odvaja od mrežnjače.

Šta je odvajanje staklastog dela oka?

Odvajanje staklastog dela oka, poznato i kao posteriora staklastog tela, je stanje u kojem se staklasto telo, gelasta supstanca koja ispunjava unutrašnjost oka, odvaja od mrežnjače, unutrašnjeg sloja oka koji sadrži fotoreceptore koji pretvaraju svetlost u signale koje mozak može da interpretira.

Ovo odvajanje se obično dešava kao deo procesa starenja kada staklasto telo postaje manje gusta i počinje da se skuplja, što može uzrokovati da se odvoji od mrežnjače. Ovo stanje obično nije opasno i može se pojaviti kod starijih osoba bez ikakvih simptoma ili ozbiljnih posledica.

Tačkice i mušice u vidnom polju: Da li je opasno?

PVD nije ozbiljna bolest, a simptomi vremenom postaju manje uočljivi. U slučajevima kada su opaciteti veoma uznemirujući, mogu se ukloniti laserom ili operacijom.

Međutim, u nekim slučajevima odvajanje staklastog dela oka može biti povezano sa drugim stanjima oka, poput retinalnih pukotina ili odvajanja retine, što može zahtevati lečenje od strane oftalmologa kako bi se sprečili potencijalni gubitak vida. Simptomi odvajanja staklastog dela oka mogu uključivati pojavu mrlja ili „mušica“ u vidnom polju, bljeskove svetlosti ili zamagljen vid. Uvek je važno konsultovati oftalmologa ako primetite bilo kakve promene u svom vidu.

Ako primetite mnogo novih zamućenja, bljeskova pred očima, veo ili zavesu koja vam sužava ili smanjuje vid, odmah se obratite lekaru. Ovi simptomi mogu biti povezani sa odvajanjem ili rupturom mrežnjače, kao i sa inflamatornim oboljenjima oka.

kosmos111 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs