Nadutost stomaka: Zašto se javlja i kada simptomi mogu da ukazuju na komplikovanije poremećaje

by | 09.03.2024
Nadutost stomaka: Zašto se javlja i kada simptomi mogu da ukazuju na komplikovanije poremećaje

Nadutost stomaka se javlja zbog nakupljanja gasova u tankom crevu. Po pravilu, to se dešava zbog loše ishrane ili gutanja vazduha tokom jela. Međutim, postoje ozbiljniji razlozi, o kojima ćemo govoriti u članku.

 

Verovatno se svako od nas barem jednom u životu susreo sa nadutim stomakom. Iako nadimanje može biti prilično neprijatno, najčešće se može lečiti. Glavna stvar je znati uzrok ovog stanja.

Na šta sve ukazuje nadutost stomaka?

Nadutost stomaka se uglavnom javlja zbog prekomernog stvaranja gasova u tankom crevu. Često je nadimanje praćeno podrigivanjem i bolom nakon jela, koji može trajati nekoliko sati.

Koji su simptomi?

Nadutost stomaka može biti neugodno stanje koje karakteriše osećaj punoće, napetosti ili oticanja u stomaku. Pored ovih simptoma, nadutost može biti praćena i drugim simptomima, u zavisnosti od uzroka, kao što su:

Povećano stvaranje gasova

Osoba može osećati potrebu za čestim ispuštanjem gasova ili nadimanje.

Bol ili nelagodnost

Nadutost može biti praćena bolom ili nelagodnošću u stomaku. Ovi simptomi mogu biti blagi do intenzivnih, zavisno od uzroka.

Osećaj težine

Nadutost može izazvati osećaj težine u stomaku, što može ometati normalne aktivnosti.

Poremećaji u varenju

Nadutost može biti povezana sa simptomima kao što su gorušica, mučnina, nadutost ili dijareja.

Oticanje

Stomak može izgledati veći ili nadutiji nego obično.

Pritisak u stomaku

Osoba može osećati pritisak ili nelagodnost u stomaku.

Šta sve može da uzrokuje nadutost stomaka?

Ovo su neki od razloga koji dovode do tog stanja:

Loša ishrana

Najčešće, stomak je otečen zbog loše ishrane. Povećano stvaranje gasova u crevima može biti uzrokovano određenim namirnicama i pićima. To uključuje pasulj, mlečne proizvode, kupus, krompir, tikvice, šparoge, šargarepu i gazirana pića.

Aerofagija

Ovaj medicinski termin se odnosi na gutanje vazduha tokom jela. Vazduh može ući u stomak i prilikom žvakanja, pijenja gaziranih pića i pušenja. Glavni deo progutanog vazduha može se izbaciti podrigivanjem, ali preostali deo izaziva oticanje stomaka kod osobe.

Netolerancija na hranu

Čovek može da počne da se hrani pravilno i zdravo, da jede polako, da temeljno žvaće hranu, ali ako ima intoleranciju na hranu, onda ne može da izbegne nadimanje. Nadut stomak može biti posledica netolerancije na mlečni šećer (laktozu) i žitarice (gluten).

Telo nije u stanju da u potpunosti apsorbuje ove supstance zbog nedostatka ili odsustva enzima neophodnih za to.

Zatvor

Zbog akumulacije fecesa u debelom crevu dolazi do formiranja gasa. Činjenica je da svarena hrana ostaje u crevima duže nego što je potrebno. Kao rezultat, u crevima počinje aktivan proces fermentacije – otuda i nadimanje.

Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest povezana sa netolerancijom na gluten. Kao što znate, gluten se nalazi u pšenici, ječmu i drugim žitaricama. Jedini način da se normalizuje varenje kod celijakije je potpuno eliminisanje glutena.

Da biste to uradili, pažljivo pročitajte pakovanje proizvoda i konsultujte gastroenterologa o tome koje druge proizvode treba konzumirati sa oprezom.

Bolesti debelog creva

Osobe koje pate od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, dolihosigme i divertikuluma takođe često imaju osećaj nadutosti u stomaku. U ovom slučaju, neophodno je lečiti osnovni uzrok kako bi se stanje ublažilo.

Sindrom prekomernog razmnožavanje bakterija u tankom crevu (SIBO)

Sa ovom patologijom povećava se broj normalne mikrobne flore u crevima, ili štetni mikroorganizmi počinju da se umnožavaju u tankom crevu. SIBO je praćen stvaranjem gasova, bolovima u stomaku i dijarejom.

Sindrom iritabilnog creva (IBS)

Sindrom iritabilnog creva pogađa mnoge ljude i karakteriše ga dijareja, konstipacija ili smenjivanje oba, nadimanje i bol u stomaku.

Faktori rizika

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da dovedu do ovih digestivnih poremećaja:

Gojaznost: Prekomerna težina može povećati pritisak na stomak i uticati na varenje, što može doprineti nadutosti.

Pušenje: Pušenje može povećati unos vazduha u digestivni trakt, što može doprineti nadutosti.

Stres: Stres može uticati na varenje i pokretljivost creva, što može dovesti do nadutosti.

Neaktivnost: Nedostatak fizičke aktivnosti može usporiti varenje i povećati rizik od nadutosti.

Ako se nadutost javlja često ili je praćena drugim simptomima koji uzrokuju nelagodu ili su ozbiljniji, važno je potražiti savet lekara kako bi se utvrdio uzrok i preporučio odgovarajući tretman.

MachineHeadz / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs