Otkrivena hrana koja pogoršava stres: Ovo ne treba da jedete ako ste nervozni

by | 12.12.2023
hrana koja pogoršava stres

U stresnim situacijama, svi smo skloni tome da jedemo kako bismo umanjili nervozu. Međutim, često to bude hrana koja pogoršava stres, a da toga nismo ni svesni.

Često kada samo nervozni biramo slatku i masnu hrani da bismo se umirili. Međutim, prema naučnicima ovo samo pogoršava stres. Istraživači su utvrdili da jedenje masne i slatke hrane tokom stresnih situacija otežava i oporavak tela od stresa.

Hrana koja pogoršava stres: Nikako nemojte jesti masno i slatko

Studija o novom otkriću objavljena je na portalu Vesti uz neuronauke (Neuroscience News). Tim naučnika sa Univerziteta u Birmingemu, na čelu sa dr Rozalind Bejnam (Rosalind Baynham), sproveo je eksperiment u kome su došli do otkrića da hrana bogata mastima koje često jedemo pre važnih događaja koji nas čine nervoznim, smanjuje vaskularnu funkciju i zasićenje mozga kiseonikom i samim tim i negativno utiče na raspoloženje.

Kao deo studije, učesnici istraživanja su za doručaj dobili po dva kroasana sa puterom. Nakon toga, ispitanici su morali da urade test mentalnog opterećenja koji je simulirao svakodnevne stresne situacije.

Dr Bejnam je objasnila da kada osoba doživljava stres, u telu se javlja niz reakcija: krvni pritisak raste. srce ubrzano kuca, šire se krvni sudovi, a dotok mozga u krvi se povećava. Ona je takođe dodala da se nakon izlaganja stresu, umanjuje i elastičnost krvnih sudova, a hrana koja pogoršava stres može da učini sve ovo mnogo opasnijim.

Kako hrana koja pogoršava stres deluje na organizam?

Ispostavilo se da je konzumiranje masne hrane pre stresnih situacija smanjilo efikasnost krvnih sudova za 1,74%. Istraživanja su pokazala da čak i 1% pogoršanja vaskularne funkcije može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 13%. Pored toga, došlo je do smanjenja elastičnosti krvnih sudova ispitanika u roku od 1,5 sata nakon završetka stresnog događaja. Pored toga, studija je pokazala i smanjenje hemoglobina sa kiseonikom u mozgu (prefrontalnom korteksu) za 39% što ima negativan uticaj na donošenje odluka i regulaciju emocija.

Učesnici eksperimenta su bili mladi zdravi ljudi od 18 do 30 godina. Međutim, naučnici su istakli da bi hrana koja pogoršava stres mogla biti znatno problematična za one koji već imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako se izboriti sa stresnim situacijama?

Ako osećate potrebu da jedete kako bi se izborili sa stresnom situacijom, odaberite hranu sa malo masti ili onu koja je bogata polifenolima (voće i povrće). Ovo će pomoći u ublažavanju i sprečavanju negativnih posledica.

Jin joga: Četiri poze za unutrašnji mir koje oslobađaju od stresa

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs