KOLENO MOŽE DA SE SPASE

Transplantacija matičnih ćelija iz kostne srži usled osteoartritisa kolena odsad dostupna u BioCell Hospitalu

by | 15.03.2023
Transplantacija matičnih ćelija iz kostne srži usled osteoartritisa kolena odsad dostupna u BioCell Hospitalu

Osteoartritis je najčešće oboljenje zglobova, a deo tela koji je najpodložniji ovom oboljenju jeste koleno. Hrskavica u kolenu se godinama troši, a kako ona nema senzitivne nervne završetke, odnosno detektore bola, oštećenje se primeti tek kada zahvati kost ispod hrskavice. U osnovi osteoartritisa kao degenerativnog stanja – stoji hronična upala svih struktura kolena.

Drugi najčešći vid oštećenja hrskavice jeste njena povreda: oštećena može biti samo hrskavica, a može biti oštećena i kost ispod hrskavice (kost više ne predstavlja podršku i hrskavica naglo propada).

KAKO SAČUVATI ZGLOB

Zahvaljujući novoj hirurškoj tehnici – transplantaciji matičnih ćelija iz koštane srži samog pacijenta, može značajno da se umanji ovo oštećenje, a u nekim slučajevima hrskavica može i da se regeneriše

Profesor doktor Dušan Marić, konsultant iz oblasti ortopedije u Biocell Hospitalu

Profesor doktor Dušan Marić, konsultant iz oblasti ortopedije u Biocell Hospitalu

Ciljevi transplatacije hrskavice kolena jesu: smanjiti bol u kolenu usled osteoartritisa, obnoviti sposobnost nošenja težine tela i učestvovanja u sportskim aktivnostima, poboljšati fleksibilnost, obnoviti hrskavičavi sloj, prevenirati ugradnju veštačkog kolena i pre svega sačuvati zglob i prevenirati osteoartritis – rekao je profesor doktor Dušan Marić, konsultant iz oblasti ortopedije u Biocell Hospitalu, i dodao da se transplantacija matičnih ćelija i ćelija hrskavice izvodi oko 25 godina.

– U slučaju povreda hrskavice, studije su pokazale da metoda značajno poboljšava hrskavičavu površinu zgloba. Nakon transplantacije, zamenjen deo se ne može razlikovati od originalne hrskavice. Procedura može ublažiti bol i vratiti pokretljivost. Sama operacija neće stvoriti hrskavice identičnog kvaliteta kao što je nepovređena ili neoštećena hrskavica – navodi profesor Marić.

DETALJNA DIJAGNOSTIKA

Kako bi se utvrdilio da li je pacijent za operaciju, odnosno transplataciju matičnim ćelijama, lekar prvo obavlja detaljnu medicinsku dijagnostiku, kako bi dobio dobar uvid u pacijentovo opšte stanje. Potom se pregleda medicinska istorija pacijanta i obavlja klinički pregled koji uključuje i rendgen snimak i magnetni rezonantni imidžing, kako bi se detaljno procenio stepen oštećenja hrskavice.

Nakon utvrđivanja da li je pacijent spreman za operaciju, lekar specijalista će obajsniti proceduru i moguće komplikacije operacije. Pacijent će takođe razgovarati sa anesteziologom, koji će opet detaljno pregledati pacijenta i proceniti da li je on dovoljno zdrav za anesteziju. Nakon odobrenja anesteziologa i hirurga, operacija se tipično može obaviti sledećeg dana.

BioCell Hospital, Beograd

BioCell Hospital, Beograd

Transplantacija ćelija hrskavice obično se izvodi pod opštom anestezijom, međutim može se izvoditi i pod spinalnom anestezijom. U tom slučaju, anesteziolog ubrizgava anestetik u lumbalni deo kičmenog kanala. Prilikom korišćenja spinalne anestezije, pacijent je tokom operacije svestan.

NOSAČ MATIČNIH ĆELIJA

Tokom samog procesa operacije, hirurg će prvo odstraniti oštećeno hrskavičavo tkivo iz kolena i zatim staviti specijalni nosač matičnih ćelija, u kojem iste trajno žive. Tu će se one odmah adherirati, odnosno „zalepiti“ za kost, formirati vezivno tkivo i popuniti defekt sa tkivom veoma sličnim originalnoj hrskavici. Ceo proces se odvija nakon nekoliko nedelja do nekoliko meseci u zavisnosti od samog defekta.

Da bi transplantacija hrskavice bila uspešna, važno je da problemi koji su doveli do oštećenja hrskavice, kao što su npr. nepodudaranje zglobnih površina, rupture ukrštenih ligamenata, oštećeni meniskusi… budu prepoznati i lečeni, što se uglavnom obavlja istovremeno sa transplantacijom. Na ovaj način se izbegava nepotrebno ponovno izlaganje pacijenata anesteziji.

Smatra se da zadovoljstvo pacijenata nakon transplatice matičnih ćelija u cilju rekonstrukcije hrskavice zbog poverde iznosi oko 90%.

U slučaju osteoartritisa, gde je inflamacija uzrok degenerativnog procesa, iz kostne srži se izoluju protivupalne belančevine, koje sprečavaju vezivanje „loših“ belančevina i na taj način sprečavju aktivaciju upalnog procesa. Na taj način, smanjuje se, odlaže ili dekativira aktivni proces osteoartritisa. Može se reći da je opšte zadovoljstvo pacijenata nakon ovih procedura iznosi oko 70%.

BioCell Hospital, Beograd

BioCell Hospital, Beograd

KONTAKT

Sve neophodne preglede, konsultacije sa hirurgom i samu operaciju transplatacije matičnih ćelija iz kostne srži u slučaju osteoartritisa kolena možete obaviti u jednoj od najsavremenijih bolnica današnjice – BioCell Hospital, Omladinskih brigada 86 a, Beograd.

Sve informacije kao i zakazivanje možete dobiti na broj:

+381 11 66 88 000

ili putem mejla [email protected]

 

Foto: Liudmila Chernetska / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs