Košarkaški kamp “Profesor Aleksandar Nikolić” interesantan ruskim mladim košarkašima

Ovogodišnja poruka sa akademskog kampa “Profesora Aleksandra Nikolića” je: Košarka u regionu i Srbiji ima veliku perspektivu, deca su izuzetno dobra i talentovana

by | 01.08.2023

 

Četrdeset osam godina je prošlo otkako je osnovan akademski košarkaški kamp “Profesor Aleksandar Aca Nikolić”. Te davne 1975. na Zlatiboru su se okupili košarkaški radnici iz Beograda, Čacka i Užica sa samo jednom imperativnom idejom, kako da košarku približe deci i kako da košarka postane jedan od najpopularnojih i najtofejnijih sportova u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori, danas Srbiji.

Kroz Akademski košarkaški kamp legendarnog profesora Aleksandra Nikolića, prošao je veliki broj dece svih uzrasta, tačnije preko 40.000 učesnika, od koji su neki postali najveće svetske zvezde poput proslavljenih Aleksandra Saše Đorđevića, Predraga Danilovića, Harisa Brkića, Dejana Bodiroge, kao i mnogih drugih košarkaša i trenera, koji su svojim znanjem dali nemerljiv doprinos razvoju regionalne, evropske i srpske košarke.

Danas smo na Zlatiboru posetili košarkaški kamp “Profesora Aleksandra Nikolića”, koji za dve godine slavi jubilarnih 50 godina. a samim tim svrstava se i u najstarije i najelitnije kampove u Evropi i u svetu. Sedište kampa je u samom centru Čajetine, u hotelsko sportskom centru Čajetina, gde deca imaju odlične uslove za boravak, predavanja, treninge, a na raspolaganju su i svi ostali košarkaški tereni na Zlatiboru i u Čajetini.

Razgovarali smo sa koordinatorom kampa gospodinom Dušanom Pavićevićem. Naš sagovornik naglašava da polaznici i učesnici kampa imaju vrhunske uslove za trening i obuku. Pavićević ističe da kamp traje 10 dana i da se u kampu primenjuju najsavremenije „alatke “ komunikacije između trenera i mladih košarkaša u učenju i savlađivanju novih elemenata, koje savremena svetska košarka zahteva i diktira. Gospodin Dušan Pavićević nam je naglasio, da se dobar glas daleko čuje i da su ove godine imali veliki broj poziva od strane roditelja mladih košarkaša iz Ruske Federacije i Republike Belorusije, ali zbog problema sa prevozom i malim brojem avionskih karata „desetine i desetine, a možda i stotine“ mladih košarkaša iz Moskve – nisu mogli da dođu na košarkaški kamp na Zlatiboru.

Zbog ogromnog interesovanja za ovaj košarkaški kamp upravo i dolazak velikog broja dece iz Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, menadžment kampa je angažovao i stručnog saradnika koji perfektno govori ruski jezik, kako bi efikasnost treninga i boravka u kampu, bila što veća. Gospodin Pavićević je optimista i nada se da će se politička situacija do kraja godine normalizovati i da mladi ruski košarkaši, kao i njihovi roditelji sledeće godine u velikom broju biti učesnici i gosti kampa “Profesor Aleksandar Nikolić” na Zlatiboru i u Čajetini. Trenersko-stručni tim kampa čini veliki broj mladih licenciranih trenera, koji rade pod patronatom legendarnog trenera Ratka Joksić (nekoliko godina proveo je u Moskovskom CSKA, sa kojim je osvojio dve titule šampiona Evrope i dve vicešampionske titule).

Ovogodišnja poruka sa akademskog kampa “Profesora Aleksandra Nikolića” je: Košarka u regionu i Srbiji ima veliku perspektivu, deca su izuzetno dobra i talentovana. Vrednim i upornim radom dobićemo nove čampione Nikolu Jokića i Luku Dončića.

 

Za vise informacija potražite na sajtu www.zlatiborbasket.rs

 

Tekst i fotografije

Dejan Đerić

Tagovi:

top
Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs