Naučnici otkrili da su osobine ličnosti povezane sa oboljenjem od demencije

by | 30.11.2023
pesimisti imaju veći rizik za demenciju

Nova studija objavljena juče je pokazala da pesimisti imaju veći rizik za demenciju. Od karakteristika ličnosti ne zavisi sam rizik demencije, već i povećava šanse da se ona razvije.

Prema najnovijim istraživanjima, pesimisti imaju veći rizik za demenciju i to ne samo zbog načina razmišljanja. Osobine poput neuroticizma i stanja poput apatije i demencije mogu biti prvi simptomi ranog razvitka ovog stanja.

Prema istraživanju, pesimisti imaju veći rizik za demenciju

Nova studija objavljena je juče u časopisu Alchajmer i Demencija (Alzheimer & Dementia) u kojoj su istraživači došli do zaključaka da ljudi koji imaju tendenciju da budu pesimisti, mnogo verovatnije dobiti dijagnozu demencije nego optimisti.

Prema istraživanju, ova razlika ne dolazi od fizićkog oštećenja mozga. Pokazalo se da ove karakteristike nisu samo znak rizika za razvitak demencije, već su i pokazatelj potencijalnog stanja. U istraživanju je učestvovalo 44 531 učesnik, a od njih je 1 703 kasnije razvilo demenciju.

Dok su savesnost, ekstraverzija (otvorenost ka drugim ljudima) i pozitivan stav osobine koje pomažu rad mozga, neuroticizam i negativno razmišljanje ometaju izvođenje neuropsiholoških radnji. Dakle, pesimisti imaju veći rizik za demenciju. Primera radi, osobe koje imaju nize negativnih osobina ličnosti i mali broj pozitivnih karakteristika su povezani sa većim rizikom od dijagnoze demencije.

Koje još osobine mogu ukazati na demenciju u ranoj fazi?

Psiholog sa Univerziteta Brunel u Londonu, dr Bajron Kriz (Byron Creese) je ranije istakao je da se demencija može identifikovati i po drugim pokazateljima, ne samo po problemima sa pamćenjem. On je govorio o prisustvu drugih simptoma koji mogu poslužiti kao upozorenje na razvoj demencije.

Jedan od prvih znakova demencije mogu biti promene u ponašanju ili u osobinama ličnosti. Problemi sa pamćenjem se obično javljaju u kasnijem dobu. Evo nekoliko karakteristika koje mogu ukazati na rani razvitak demencije:

  • uznemirenost
  • depresija
  • apatija (ravnodušnost)
  • agresija
  • anksioznost
  • društvena izolacija

Pored ovoga, problematično može biti i impulsivno ponašanje i ponašanje koje uopšte nije karakteristično za osobu. Dakle, prema studiji pesimisti imaju veći rizik za demenciju i neophodno je obratiti pažnju na ljude čije ste neobične promene u ponašanju primetili.

Ruski i indijski naučnici otkrili lek za Alchajmerovu bolest

PIKSEL/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs