Stručnjaci dokazali da prekomerna upotreba telefona ima loš uticaj na spermu

by | 07.11.2023
Da li telefon utiče na spermu?

Danas ne možemo da zamislimo svet bez telefona i često zaboravljamo da on ima i nekih negativnih posledica po naše zdravlje. Najnovija istraživanja su pokazala da telefon utiče na spermu i to na, ne baš tako sjajan način.

Naučnici su uradili istraživanja kojima je dokazano da postoji veza između upotrebe telefona i spermatozoida kod mladih ljudi. U ovom slučaju se ne misli samo na ostavljanje telefona u džep, već i na uopšteno korišćenje telefona. Naučnici su otkrili da učestalo korišćenje ove sprave umanjuje broj spermatozoida.

Kako telefon utiče na spermu?

U našem organizmu postoji veza između hipotalamusa, hipofize i gonada- jajnicima kod žena i testisima kod muškaraca. Preko ove veze se reguliše proizvodnja polnih hormona od kojih zavisi i sazrevanje spermatozoida. Elektromagentno zračenje sa mobilnog telefona kojim smo izloženi kada se telefon drži uz uvo prilikom razgovora može uticati na hipotalamus i hipofizu. To potom utiče na proizvodnju hormona u gonadama. Upravo zbog toga je preporučljivo da za telefoniranje koristite slušalice.

Šta kaže istraživanje?

Istraživanje je dokazalo da se čak i onima koji nikada ne drže telefon u džepu, smanjio broj spermatozoida. Naučnici sa Univerziteta u Ženevi su od 2005. do 2018. sprovodili istraživanje nad 2.886 regruta uzrasta od 18 do 22 godine. Oni su davali uzorak sperme, a potom opisivali kako i koliko često koriste telefon.

Momci koji su koristili telefon više od 20 puta dnevno, imalu su značajno nižu koncentraciju sperme od onih koji su to činili jednom nedeljno. Pored toga, veći uticaj na spermu su imali telefoni sa 2G i 3G frekvencijama što se vidi po izveštajima iz perioda 2005-2007. godine. Kada su počela istraživanja sa telefonima koji imaju 4G ili 5G frekvenciju, uticaj telefona na spermu se smanjio.

Da li telefon utiče na spermu kada je u džepu?

Telefon u džepu ne utiče na koncentraciju i broj spermatozoida, ali štetno utiče na njihovu aktivnost i čini ih manje održivima. Ako mobilni telefoni emituju zračenje maksimalnom snagom, okolno tkivo se može zagrejati do 0,5 stepeni Celzijusa, a visoke temperature nisu dobre za spermu. Radiofrekventna elektromagnetna polja su u velikoj meri smanjena prilikom slanja tekstualnih poruka, a najveća su pri preuzimanju velikih datoteka, puštanju audio ili video zapisa, ali i kada se nalazite u automobilu ili autobusu koji se kreće.

Dakle, nemojte nositi telefon u džepovima. Nosite ga u rancu ili unutrašnjim džepovima u jakni koji su napravljeni od metalizovane tkanine koja odbija zračenje od tela.

Mobilni telefoni i deca

Snežana Vranić

YakobchukOlena/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs