Saznajte zašto Rusi obožavaju rukolu!

by | 29.06.2017

Poslednjih godina kod pobornika zdrave ishrane izuzetno je popularna salata rukola, čiji listovi podsećaju na listove običnog maslačka. Ona je obavezna na jelovniku svakog restorana koji drži do sebe te na policama dobro snabdevenih supermarketa. Kakva je to biljka i zbog čega je toliko korisna…

Biljka s istorijom
Još u starom Rimu rukola se koristila kao začin, a u starom Egiptu od nje se pravio specijalni afrodizijak koji je spadao u ritualno posluženje mladoženje na svadbi. Takođe, nekada davno rukola je u Rusiji stekla zvanje “trave pevača” – od nje se kuvao lekoviti sirup koji je pomagao pevačima da brzo oporave glas.

Salata s karakterom
Rukola ima svojevrsnu aromu i gorkasto-orašast ukus. U svežem obliku dobra je za salate od povrća, daje pikantnost jelima od mesa i divljači, može se dodati u supe i jela od mahunarki. Zanimljiva je činjenica da rukola poboljšava ukus jela od ribe jer u potpunosti ublažava njen specifičan miris.

Otkriće za one koji mršave
Rukola je nezamenljiva za one koji žele da se oslobode viška kilograma. Prvo, ona skoro da ne sadrži kalorije i, drugo, pozitivno deluje na razmenu materija. Ali postoji i treće! Rukola sadrži supstance koje omogućavaju da očuvate krepkost i radnu sposobnost tokom dijete. Uostalom, s rukolom i nećete biti na strogoj dijeti: tanjir ove salate pred ručak ili večeru odličan je način da kontrolišete količinu pojedene hrane, pošto lišće rukole, bogato celulozom, brzo pruža osećaj sitosti.

Korisna u svakom slučaju

Nemoguće je nabrojati sva korisna svojstva rukole, te ćemo zato pokušati da navedemo osnovna, naučno dokazana. Dakle:
Rukola blagotvorno utiče na varenje, ima diuretičko i antibakterijsko dejstvo.
Korisna je za majke koje doje pošto pospešuje laktaciju.
Korišćenje rukole doprinosi jačanju imunog sistema i normalizaciji metabolizma vode i soli.
Podiže nivo hemoglobina a smanjuje nivo šećera u krvi.
Kao i sve kupusnjače, čijoj porodici pripada, rukola se preporučuje za prevenciju onkoloških oboljenja.
Jača nervni sistem i ispoljava tonizirajući uticaj na organizam uopšte.
Neverovatno je korisna za one koji pate od gastritisa i čira.

Neprivlačna istina
U nekim slučajevima rukola može i naškoditi. Ona je veoma bogata fitoncidima, što je dobro jer se oni lako bore s bakterijama i gljivicama, ali, s druge strane, upravo zbog fitoncida rukola može izazvati alergijsku reakciju, posebno kod osoba koje loše podnose repu i rotkvice. S rukolom ne treba ni preterivati, pogotovo ne oni koji pate od pojačane kiselosti želudačnog soka, kolitisa, oboljenja bubrega i jetre u akutnoj fazi.

PREMAZ ZA SENDVIČ OD RUKOLE
Potrebno: 150 g rukole, 150 g kravljeg sira, 2 kašike gotovog pesto sosa, 3 kašike krem sira, 3 čena belog luka
Priprema: Isitniti u blenderu rukolu i beli luk. Dodati kravlji sir, krem sir i pesto pa blendati dok se ne napravi homogena smesa.
SALATA OD RUKOLE I URMI
Potrebno: 100 g rukole, 2 tvrde urme, 3 kašike oraha, 1/4 čaše pirinčanog sirćeta, maslinovo ulje, so, biber po ukusu
Priprema: Iseckati urme i prepeći orahe. Izmešati rukolu, orahe i komadiće urmi. Napraviti preliv od sirćeta, ulja i začina pa začiniti salatu.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs