Pred kojim ikonama treba moliti za ozdravljenje?

by | 14.01.2024
molitve pred ikonama za ozdravljenje

Bolest je jedan od glavnih uzroka stresa. Molitve pred ikonama za ozdravljenje mogu pomoći da se rešite bolesti ili bar ublažite njene simptome.

Molitve upućene čudotvornim ikonama za zdravlje daju mir i spokoj duši. Naravno, uvek možete da se molite svom zaštitniku ili bilo kom drugom svecu. Međutim, veruje se da molitve pred ovim ikonama imaju posebnu snagu.

Kako deluju molitve pred ikonama za ozdravljenje?

Nikejski vaseljenski sabor je održan 787. godine na kome su formulisane osnovne hrišćanske dogme, naročito o ikonografskim slikama. Još tada je utvrđeno da slika naslikana bojama pomaže da se um i duša usklade sa komunikacijom sa Bogom. Kada se mole pred ikonama, vernici se obraćaju svetiteljima kao zastupnicima pred Gospodom. Snaga njihove molitve je mnogo delotvornija od molitve vernika. Nagrađujući njihov asketski način života, Bog ih je obdario darom da čine čuda, ostavljajući im tu mogućnost i nakon smrti. Naravno, uvek se možete konsultovati sa sveštenikom pred kojom ikonom da se pomolite.

Kako se moliti pred ikonom?

U zoru hrišćanstva, anđeo je otkrio jednom monaku kako se pravilno moliti:

  • Pre nego što počnemo, moramo da zahvalimo Gospodu.
  • Očistite svoje misli i dušu od zavisti i loših namera.
  • Okrenite se svetom liku

Molitve pred ikonama za ozdravljenje voljenih

Pravoslavni vernici dolaze u hram da se pomole za zdravlje i blagostanje svoje dece, roditelja, supružnika, kumčeta i druge bliže rodbine. Za bolesnog člana porodice, vernici se najčešće mole ispred ikone Spasitelja ili Bogorodice. Ukoliko su problemi povezani sa alkoholizmom ili zavisnošću od droge, treba zapaliti sveću ispred ikone Bogorodice „Neispijene čaše“.

Ukoliko majka ima problem sa dojenjem, onda je potrebno zapaliti sveću ispred ikone na kojoj Bogorodice sa Isusom (Žirovicka). Za teške bolesnike kojima medicina ne pruža nadu u isceljenje treba se pomoliti ispred ikone „Isceliteljke“ Nebeske Kraljice.

U slučaju ozbiljnih svakodnevnih problema, u molitivi se treba obratiti ikonama Nikolaja Čudotvorca, Matrone Moskovske, Ksenije iz Peteburga i Svetog Trifuna.

Za sopstveno ozdravljenje

U slučaju sopstvenih  zdravstvenih tegoba, treba zapaliti sveću ispred ikone Svetog Pantelejmona Iscelitelja ili Svetog Luke Vojno-Jasenjesckog. Ženama koji pate od neplodnosti se savetuje da potraže pomoć od Svete Ane, Bogorodičine majke, a Sveti Artemije pomaže u rešavanju muških zdravstvenih problema.

Kod mentalnih bolesti

U slučaju nervnih poremećaja ili suicidalnih sklonosti, vernici treba da se obrate ikoni Presvete Bogorodice. Za epilepsiju i druge mentalne bolesti, za pomoć se možemo obratiti: Serafimu Sarovskom, Ignjatiju Brjančaninovu, Jovanu Kronštatskom i ikonama Bogorodica „Svih žalosnih radost“ i „Priziv na smirenje“.

Molitve pred ikonama za ozdravljenje neprijatelja

Molitve za zdravlje neprijatelja treba da budu ispred ikone Majke Božije, ali samo ukoliko nema zle namere ka neprijatelju. Ako u duši nema oproštaja, onda se od Presvete Bogorodice traži milost prema neprijatelju, a za sebe snaga da razumeju i oproste uvredu. Ako reči nisu izrečene od srca, onoga ko se molio čeka ispit.

Ivan Murauyou/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs