U nedelju su materice: Kakvi su običaji za ovaj dan?

by | 22.12.2023
običaji za Materice

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Materice drugu nedelju pred Božić, što ove godine pada na 24. decembar. Običaji za Materice su veoma zanimljivi, a dan je posvećen majkama i ženama.

Nedelju ranije, pravoslavni hrišćani su proslavljali Detince u kome su majke vezivale decu. Sada, na Materice, deca treba da porane i da na isti način vezuju majke kao što su one vezivale njih očekujući poklon zauzvrat.

Šta su Materice?

Božić je dan kada se slavi rođenje Gospoda Isus Hrista, pa je to ujedno i praznik rađanja novog života, ali i praznik roditeljstva. Međutim, u dočeku Božića, svake nedelje se proslavlja jedan praznik: Detinci (3 nedelje pred Božić), Materice (2 nedelje pred Božić) i Oci (nedelju dana pred Božić). Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena.

Koji su običaji za Materice?

Materice prate lepi i simbolični običaji. Deca na Materice treba da porane i da ona unapred pripremljenim kanapom, koncem, maramom, šalom ili kaišem za noge vežu majke na isti način kao što su njih majke vezivale na Detince. Majke se prave da ne znaju zašto su vezane. Deca potom čestitaju praznik majkama, a ona potom deli poklone kako bi se „odrešila“. U nekim krajevima, deca idu od kuće do kuće i čestitaju materice uz prigodne pesmice, a žene koje su majke ih daruju.

Koja je simbolika vezivanja?

Običaji za Materice podrazumevaju vezivanje. Uzajamno vezivanje dece i majki imaju veoma jasnu simboliku. Ovo stvara prazničnu atmosferu nalik na onu koju su stvorili istočni mudraci kada su došli da se poklone svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemu. Dakle, u kućama u kome se vezuju majke, trebalo bi da vlada ljubav, mir, vera i sloga.

Pored toga, ovo vezivanje označava i pripremu duše za doček Božića. Dete je pomirilo čoveka sa Bogom odrešujući ga veze grehova i dajući mu priliku za novi početak, novo rađanje.

Običaji za Materice, kao i za sva tri praznika proslavljaju porodične veze, međusobno poštovanje i slogu i predstavljaju simboličnu pripremu za doček Božića.

fizkes/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs