Mladenci: Ovo su narodni običaji za sladak i dug bračni život

by | 21.03.2024
Mladenci: Ovo su narodni običaji za sladak i dug bračni život

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci, u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih. Ovaj praznik se praznuje 22. marta (9. marta po gregorijanskom kalendaru).

 

Mladenci su u srpskoj tradiciji praznik posvećen svim venčanim parovima i simbolizuje početak zajedničkog života. Ovaj praznik se smatra zaštitnikom braka i porodice. Takođe, praznik se smatra i početkom proleća.

Mladenci: Praznovanje braka i porodice

Na Mladence se obično ide u crkvu na venčanje ili se posećuje crkva kako bi se blagoslovio brak. Nakon ceremonije u crkvi, običaj je da se mladenci sa gostima okupe na veselju koje može trajati ceo dan. U Srbiji je običaj da se na Mladence organizuju različite igre, takmičenja, pevanje, plesanje i veselje kako bi se proslavio početak novog života mladog para.

Ovaj praznik ima duboko ukorenjeno značenje u srpskoj tradiciji i predstavlja važan dan za sve parove koji stupaju u brak. Evo, odakle vuče korene ovaj praznik.

Četrdeset mučenika iz Sevastije

Četrdeset mučenika sevastijskih bili su vojnici rimske vojske rodom iz Kapadokije. Oni su verovali u Isusa Hrista. Kada je otpočelo gonjenje hrišćana u vreme cara Licinija, vojnici su izvedeni na sud pred vojvodu. On im je zapretio da će im oduzeti vojničku čast, na šta je jedan od njih, Sveti Kandid, odgovorio: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i česnije od Hrista Boga našega”.

Posle toga, vojvoda je naredio slugama da kamenuju vojnike, ali kada su sluge bacile kamenje na hrišćane, kamenice su se vraćale i počele da padaju na sluge. Jedan kamen je udario vojvodu u lice i razbio mu je zube. Vojnike su potom vezane gurnuli u jezero, a postavljena je straža kako bi pazili da nijedan vojnik ne izađe.

Bilo je hladno i vojnici su se smrzavali. Pored jezera postavili su kupatilo, te su pozivali vojnike da ako se odreknu vere dođu tu da se zagreju. Jedan od vojnika je poklekao. Tog trenutka, iako je bila noć, pojavila se svetlost na nebu sa kojeg se spustilo 39 venaca, na glave mučenika. To je video jedan stražar sa obale, te se svukao, ispovedio u ime Hrista i ušao u jezero.

I na njega je u tom trenutku sišao venac. Tada su stražari istukli svih četrdeset mučenika i tela su im bacili u vodu. Trećeg dana po upokojenju, mučenici su se javili mesnom episkopu Petru i pozvali ga da izvadi njihove mošti. Episkop je otišao do jezera i ugledao kako tela mučenika svetle. Zatim su ih časno sahranili.

Za dugovečan brak

Budući da su svi ti vojnici bili mladići, narod je taj dan počeo da slavi kao praznik mladih bračnih parova, u prvoj godini njihovog bračnog života. Na taj dan, supružnici u dom primaju goste koji im donose poklone, ne bi li im pomogli na početku zajedničkog života.

Mladenci: Narodni običaji

Veruje se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su im bili i na svadbi, ali uglavnom tog dana mladencima u goste dolazi samo najuža porodica i najbliži prijatelji.

Toga dana, domaćica pravi 40 kolačića od pšeničnog brašna koje premazuje medom i nudi gostima. Oni simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Mladenci uvek padaju u Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri na vikend ranije.

Druga zanimljivost vezana za ovaj praznik mladih parova tiče se venaca. U nekim delovima zemlje, mladencima se na dan venčanja stavljaju venci, u spomen na stradale vojnike. Ipak, sam venac ima trostruku simboliku – venci su carski, a svaki čovek je car u svom mikrosvetu, svom domu.

Venci su mučenički jer u braku treba podnositi žrtve. A venci su i besmrtna slava u Carstvu Hristovom, jer su vencima upravo i mučenici bili ovenčani ljubavlju Hristovom. Samim tim, supružnici treba da budu verni jedno drugome, baš kao što su sevastijski mladići bili verni Isusu Hristu, te da ih nikakvo iskušenje ne može savladati.

U nekim selima u južnoj Srbiji običaj je da mlade neveste, bez muža, na Mladence odlaze kod roditelja. Kaže se da mlada tada beži, jer se na Mladence ne treba zateći u kući u koju se udala.

Recept: Mladenčići sa orasima i medom

Sastojci:

 • 1/2 l kisele vode
 • 1 parče kvasca
 • 200 ml ulja
 • 100 g šećera
 • Brašna po potrebi
 • Sok od 1 limuna i korica limuna
 • Med
 • Orasi

 

Priprema:

 • Rastopiti kvasac u malo mlake vode, da nadođe.
 • U kiselu vodu dodati ulje, šećer, limunov sok i rendanu koru limuna.
 • Dodati u nadošli kvasac, pa sipati brašno.
 • Zamesiti testo tako da ne bude ni previše tvrdo ni suviše mekano.
 • Ostaviti da odstoji celu noć u frižideru.
 • Ujutro razviti koru debljine prsta i čašom praviti pogačice.
 • Poređati svih 40 pogačica u pleh prethodno obložen pek-papirom.
 • Svaku pogačicu premazati ušećerenom vodom.
 • Peći na 200 stepeni C oko 25 minuta.
 • Dok su vrući, mladenčiće premazati medom i posuti mlevenim orasima.
  Služiti prohlađeno.

 

Prostock-Studio / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs