U kafi, pecivu i kašama: 5 naučnih razloga da češće jedete cimet

by | 05.03.2024
U kafi, pecivu i kašama: 5 naučnih razloga da češće jedete cimet

Začini ne samo da čine poznata jela i pića ukusnijima, već i štite naše zdravlje. Dovoljno je da jedete cimet samo pola kašičice dnevno – i koliko koristi!

 

Cimet je začin koji se dobija od unutrašnje kore drveta cimeta (Cinnamomum verum ili Cinnamomum cassia), koje se suši i oblikuje u štapiće ili mleveni prah. Postoje različite vrste cimeta, ali dve najpoznatije su cejlonski cimet (Cinnamomum verum) i kineski cimet (Cinnamomum cassia).

Cejlonski cimet, poznat i kao pravi cimet, smatra se najkvalitetnijim i ima blagu, slatku aromu. Kineski cimet, ili kasijski cimet, je nešto jačeg ukusa i mirisa.

5 Razloga da češće jedete cimet

Cimet se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svog karakterističnog ukusa i mirisa, ali i potencijalnih zdravstvenih koristi.

Ako jedete cimet, smanjićete upale

Ovaj slatki začin je izdašan izvor antioksidanata: do danas je identifikovano najmanje 40 vrsta. Štaviše, neki od njih dodatno imaju i antiinflamatorna svojstva i mogu da ublaže stanje bolova u mišićima ili zglobovima, otoka ili upalnih procesa.

Pored toga, cimet može biti efikasno oružje u borbi protiv skrivenih inflamatornih procesa – važnog uzroka razvoja opasnih bolesti.

Blagotvorno deluje na srce i krvne sudove

Pregled studija objavljenih 2013. godine potvrdio je da 120 mg cimeta dnevno pomaže u značajnom poboljšanju odnosa „lošeg“ i „dobrog“ holesterola.

Još jedna prednost: Redovna konzumacija cimeta takođe pomaže u smanjenju nivoa triglicerida, masti proizvedenih u jetri. Previsoki nivoi ovih supstanci su povezani sa visokim rizikom od ateroskleroze, bolesti kardiovaskularnog sistema, zapaljenskih procesa u pankreasu.

Smanjuje šećer u krvi i poboljšava osetljivost na insulin

Osobe sa dijabetesom koji su redovno konzumirali cimet na kraju su imali niži nivo šećera u krvi, kao i poboljšanu ćelijsku osetljivost na insulin, prema nekoliko studija.

Autori primećuju da dodavanje cimeta u obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata čak pomaže u sprečavanju skokova šećera u krvi nakon što ga pojedu – ali, naravno, samo redovna konzumacija cimeta ne može biti primarna strategija za prevenciju dijabetesa.

Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Ovo je samo rezultat studija na životinjama, ali one potvrđuju da antioksidansi sadržani u cimetu mogu zaštititi od oštećenja DNK i ćelijskih mutacija povezanih sa rakom.

Smanjuje rizik od karijesa

Još jedno blagotvorno dejstvo cimeta je to što je efikasan protiv određenih bakterija, uključujući i one koje izazivaju karijes. Pregled istraživanjima ovaj začin može pomoći u sprečavanju karijesa i lošeg zadaha.

DawidKasza / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs