
NOVI BROJ JE U PRODAJI: Prelistavamo RD #90
Od 15. maja na kiocima potražite novi broj Ruskog Doktora, a evo najzanimljivijih tema
pročitaj jošRusi su u mnogim istraživanjima potvrdili da cvekla ima prednost nad svim drugim povrćem. Kako se pokazalo, naročito je dobra u sprečavanju kancera i anemije. Bogata najpotrebnijim elementima, u ishrani je prosto nezamenjiva
Dokazano je da cvekla podiže nivo hemoglobina, jer sadrži bakar i vitamin B1, koji učestvuju u formiranju molekula hemoglobina. Ona ojačava zidove krvnih sudova i kapilara, a možete je koristiti za sprečavanje ateroskleroze, jer čisti krvne sudove od nataloženog holesterola. Preporučuje se obolelima od raka debelog creva i adenoma prostate, budući da upija većinu toksina iz organizma. Pomažnje vam da se brzo oporavite nakon velikog fizičkog i mentalnog stresa, a stimuliše i rad mozga.
Cvekla vas čini zdravijim
Cveklu je važno uvek jesti, kod Rusa je ona zimi glavna u kuhinji, kao jedna od omiljenih namirnica, ali i kao proveren lek. Jedite je sirovu, kuvanu ili kiselu, ili jednostavo – pijte sok od cvekle.
HIPERTENZIJA – da biste normalizovali krvni pritisak, pripremite tinkturu s cveklom. Čaši soka od obog povrća dodajte kašiku i po trave sušenice (lat. Gnaphalium uliginosum ) i šolju meda. Smesu prelijte čašom votke i ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom i hladnom mestu. Zatim procedite i uzimajte po dve kašike dvaput dnevno, pola sata pre jela.
ANEMIJA – da biste izlečili anemiju i podigli nivo hemoglobina, koristite sok napravljen od jednakih delova cvekle, crne rotkve i šargarepe. Izrendajte svaku biljku posebno, a zatim je propustite kroz blender. Crna rotkva ima jak miris i ljutkasta je, te se ne preporučuje deci. Sokove pomešajte pre same upotrebe, a pijte ih po čašu triput dnevno, pola sata pre obroka.
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj jošIsprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još