Šta znači pucketanje zglobova kod odraslih?

by | 04.10.2023
pucketanje zglobova kod odraslih

Krckanje ili pucketanje zglobova kod odraslih je nešto na šta smo svi navikli. Ljudi nervozno krckaju zglobove kad su nervozni, dok to drugima predstavlja znak za uzbunu.

Pucketanje zglobova je prilično česta pojava i obično je bezazlena. Međutim, u određenim situacijama, ovo može ukazivati na probleme sa mišićno-koštanim sistemom koji zahtevaju lečenje. Neke od njih su povrede i uganuća, deformirajuća upala, zapaljenje tetiva ili oštećenje tkiva.

[lwptoc]

Zašto se dešava pucketanje zglobova kod odraslih?

Postoji mnogo razloga za pucketanje zglobova, ali dva razloga su od najvažnija.

 • Habanje hrskavičnog tkiva u zglobu
  Ovo se događa tokom teškog fizičkog rada, intenzivnog bavljenja sportom ili zbog promena povezana sa starenjem ili rastom. Sloj hrskavice na zglobovima postaje tanji, a to dovodi do zvukova puckanja.
 • Proces kavitacije
  U procesu pojačanog kretanja i usled nedostatka sinovijalne tečnosti u zglobovima, formiraju se mehurići gasa koje prati krakteristični zvuk. Postoji više razloga za nedostatak ove tečnosti kao što je promene vezane za rast, višak proteina u zglobnoj tečnosti, viška težine ili neobičnog položaja tela.

Mitovi o pucketanju zglobova

Postoji nekoliko mitova koji su zastupljeni o pucketanju zglobova. Naravno, ove informacije nisu tačne. Evo u šta ne treba da verujete:

 • Škljocanje zglobova je štetno
 • Ako krckate zglobove možete dobiti upalu
 • Crveni konac će pomoći kod bolova
 • Zglobovi bole usled promene vremena
 • Pucketanje se događa zbog taloženja soli u zglobu

Šta znači pucketanje na određenom mestu?

Pucketanje može biti neravnomerno raspoređeno. Ono se može javiti u jednom zglobu ili u zglobovima po celom telu.

Pucketanje zglobova po celom telu

Krckanje zglobova po celom telu je simptom bolesti mišićno-skeletnog sistema. Ovaj simptom najčešće ukazuje na povećani ili smanjeni rast zgloba, upale hrskavice, tetiva, zglobne kesice  ili neobične promene na njima. Uzrok može biti i zglobni tumor koji je nastao nakon operacije ili povrede.

Kuk

Ovaj tip krckanja se naziva i „sindrom škljocanja kuka“. Veoma je čest kod sportista, plesača ili prilikom prekomerne fizičke aktivnosti. Škljocanje se javlja kada se istegnuta tetiva kotrlja preko kosti. Drugi uzroci mogu biti upalna bolest zglobova (artritis), višak proteina i dehidracija.

Kolena

Pucketanje u kolenima je često povezano sa zagušenjem protoka krvi. Cirkulacija krvi biva poremećana čestim stezanjem nogu, korišćenjem niskog sedišta, dugom položaju u čučnju ili zbog teškog fizičkog opterećenja na kolenima. Ovakva stanja su bezopasna. Pored toga, kolena koja krckaju mogu biti rezultat zapaljenja zglobne kesice (burzitisa), upale, osteoartritisa (oboljenje zgloba gde je hrskavica oštećena) ili povrede.

Ruke

Pucketanje u zglobovima ramena i lakta su veoma alarmantni znakovi. Svako krckanje pokazuje na upalu ili povredu zgloba. U zdravim zglobovima ruku se ne čuje pucketanje.

Prsti

Prsti imaju zglobove koje smo svi bar jednom krckali. To je zbog činjenice da su ovi zglobovi najpokretljiviji. Ligamenti i tetice u prstima se trljaju o kosti stvarajući zvuk koji je svima poznat. Ovo samo po sebi nije opasno, ali ako primetite otok prstiju, otežano kretanje prstiju ili krckanje praćeno bolom, obavezno se obratite lekaru.

Vilica

Škljocanje vilice je često uzrokovano povećanim stanjem napetosti mišića koji su nam potrebni za žvakanje. Ovo je takođe jedno od bezopasnih stanja koga se možete otarastiti uz pomoć viličnih vežbi ili masaže. Ipak, ako primetite da se intenzitet kliktanja povećava ili prati bol, obavezno se obratite lekaru.

Kičma

Pucketanje u kičmenim zglobovima se može pojaviti u bilo kom uzrastu. Kliktanje se najčešće javlja u donjem delu kičme, ređe u grudima i struku. najčešći uzroci su prenaprezanje mišića i ligamenata, povećana fizička aktivnost, naročito ako je u neobičnom položaju tela. Međutim, ako se javi bol prilikom kliktanja ili utrnulost udova, onda je stanje zabrinjavajuće. Uzroci mogu biti okoštavanje, izbočine kičmenih diskova ili posledice povreda.

Šta da radite ako vam zglobovi pucaju?

Ukoliko vam pucketanje ne izaziva bol, nelagodnost ili osećaj ukočenost, ne morate ništa da radite jer ne šteti vašem zdravlju. Ali ako vas nervira ovaj zvuk, možete da isprobate nešto od sledećih stvari.

 • Fizička aktivnost
  Ako provodite mnogo vremena sedeći, pokušajte da se krećete ili da radite jednostavne vežbe svaki 1-1,5 sati. Bavite se fizičkom aktivnošću 2-3 puta nedeljno. Najpreporučljivije je da to budu joga, plivanje ili fitnes.
 • Hranite se pravilno
  Pokušajte da izbegavate so, alkohol i kafu, slatkiše i hranu sa puno skroba. Takođe je preporučljivo da odustanete od pušenje i ne zaboravite da pijete najmanje 2 litre vode svakodnevno. Ukoliko imate višak kilograma, gubitak teđine bi mogao biti od pomoći jer smanjuje opterećenje na zglobove.
 • Odmarajte se
  Adekvatan odmor će pomoći normalizaciji razmene zglobne tečnosti i izbegavanju njene stagnacije. Osim toga, odmor vas oslobađa napetosti u mišićima i ublažavanju stresa na zglobnim površinama.

Naravno, ukoliko primetite neke propratne simptome poput bola ili otežanog kretanja dela tela, obratite se lekaru kako biste otkrili njegove uzroke.

Snežana Vranić

spukkato/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs