Boja namirnica govori o vitaminima i mineralima koje sadrži: Evo šta treba da znate

by | 25.01.2024
Boja namirnica

Svi znamo koliko je raznovrsna ishrana važna za naš organizam. Međutim, boja namirnica nam može mnogo toga reći o njenom sastavu.

Čak i kada ste na dijeti, veoma je važno da unosite sve hranljive materije neohodne za pravilno funkcionisanje organizma. Boja namirnice nam može reći mnogo toga o tome šta sadrži. Ovo je dobar način i da otkrijete koje namirnice da konzumirate ako imate deficit nekog vitamina.

Šta nam boja namirnica govori o njima?

Da biste telu obezbedili punu lepezu hranljivih materija, svakodnevno treba da konzumirate voće i povrće različitih boja.

Ljubičaste i plave namirnice

Namirnice ove boje sadrže antocijanine. Oni su korisni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju starenja i kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, antocijanini pomažu u normalizaciji osetljivosti na insulin i smanjenju krvnog pritiska.

Crveno voće i povrće

Svo crveno voće i povrće su izvori likopena. Ova supstanca smanjuje rizik od raka prostate kod muškaraca, a istovremeno štiti i od astme tenzionog tipa i kardiovaskularnih bolesti.

Boja namirnica: Zelena

Ova hrana je bogata luteinom koji je veoma koristan za oči. Pored toga, sadrže vitamin K koji poboljšava metabolizam kostiju i neophodan je za zdravu funkciju bubrega. Oni su puni i vitamina C, magnezijuma i folne kiseline,

Narandžasta i žuta hrana

Boja namirnica u narandžastoj i žutoj hrani pomaže u jačanju imuniteta zahvaljujući karotenoidima koje sadrže. Pored toga, karotenoidi smanjuju i rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, dok suplementi koje sadrže iste supstance nemaju ova svojstva.

Boja namirnica: Bela

Namirnice koje su bele boje sadrže kvercetin i alicin što su korisni antioksidanti koji se bore protiv raka i kardiovaskularnih bolesti. Na primer, beli i crni luk su veoma dobri za imuni sistem i deluju protiv raka.

Smeđa hrana

Žitarice poput heljde, pirinča ili pšenice spadaju u ovu grupu i imaju visok nivo vitamina B i vlakana. Vlakna poboljšavaju varenje i normalizuju šećer u krvi.

Nutricionisti preporučuju da u svakom obroku imate bar tri boje namirnica i tada vam neće biti potrebno nikakvi dodaci.

Bojsha65/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs