ISHRANA NAKON OPERACIJE SLEPOG CREVA

by | 05.07.2017


Molim vas da me posavetujete šta da jedem nakon operacije slepog creva. Da li da uvedem dijetalnu ishranu ili da se redovno hranim zarad bržeg oporavka?
Miloš (68), Čajetina

Potrebno je da uvedete neke izmene. U svim svetskim vodičima navodi se da je neophodan kontinuiran unos vode i namirnica koje su dobar izvor biljnih vlakana. Unos voća i povrća važan je upravo zbog biljnih vlakana, kako bi pražnjenje creva bilo redovno i bez napora. Dobar izvor biljnih vlakana jesu: brokoli, kelj, kupus, mladi spanać, jabuke, dinje, kruške, šljive… Povrće kratko blaniširajte ili kuvajte. Pijte od osam do deset čaša vode na dan, čašu-dve jogurta s probiotskim kulturama, jedite bistre domaće supe i čorbe od povrća. Bitno je da imate redovne obroke, plus užine u jasnim vremenskim razmacima. Ovo je ključno radi dobrog varenja i adekvatnog formiranja stolice. Žvakanje hrane i rituali obedovanja takođe su značajni. Potrebno je hranu žvakati najmanje 30 puta i tom prilikom ne govoriti kako ne bi došlo do gutanja vazduha (aerofagije) i, kao posledica – problema s nadimanjem.

 

Pišite nam i vi: [email protected]

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs