
Korisna svojstva pasulja pomažu kod uklanjanja kamena iz žučne kese i sprečavaju zubni kamenac
Pasulj je mahunarka koja nam je svima dobro poznata. Međutim, ono što je manje poznato su korisna svojstva pasulja. Pasulj je jedan od najstarijih...
Ruzmarin je veoma popularan začin, ali da li znate za korisna svojstva ruzmarina? On se neretko koristi i u medicini i može biti veoma koristan za naš organizam.
Ruzmarin je biljka u obliku grma koja može dostići visinu i do 2m. Većina ljudi prepoznaje ruzmarin po jakom mirisu i koriste ga kao začin, a njegovi cvetovi su svetlo plavi ili ljubičasti. Ipak, njegova lekovita svojstva su korisna za naš probavni sistem, borbu protiv upalnih procesa i kardiovaskularne bolesti.
Ruzmarin se često naziva i „miris srca“ ili „srčana biljka“. To se događa jer daje veoma efikasne rezultate kod pacijenata koji pate od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, je poznato po tome što snižava holesterol i štiti krvne sudove od ateroskleroze. Takođe, je veoma efikasna kod moždanog udara ili poremećaja snabdevanja mozga krvlju.
Ukoliko u hranu dodate ruzmarin, on će poboljšati vaš apetiti i stimulativno deluje na lučenje želudačnog soka. Pored toga, ova biljka je odlična za jačanje imuniteta, vraćanje snage nakon fizičke iscrpljenosti. Takođe je i dobar pomoćnik u regulisanju niskog pritiska, kod stalnog stresa i drugih nervnih poremećaja. Osim toga, ruzmarin jelima daje jedinstven ukus i aromu. Ruzmarin će vam pomoći:
Ulje od ruzmarina je takođe veoma zastupljeno i korisno. Često se koristi u industriji parfema, ali i u kozmetologiji. Uz pomoć ovog ulja, stvaraju se proizvodi za negu kože lice i tela, kao i za negu kose i borbe protiv celulita. Ulje od ruzmarina dobro deluje i na kosu i kožu glave, a takođe poboljšava i cirkulaciju krvi, dezinfikuje i tonira. Takođe, pomaže u borbi protv bora i peruti.
Vino od ruzmarina je takođe veoma popularno u narodnoj medicini. Ono jača imunitet, poboljšava raspoloženje, a veoma je efektno i kod prvih znakova prehlade.
Da biste napravili vino od ruzmarina, uzmite 1,5 kašiku iseckanog lista ruzmarina i prelijte sa 700ml belog vina. Neka odstoji nedelju dana i procedite ga. Uzimajte po dve kašičice 3 puta dnevno. Ovo vino će pojačati vaš imunitet.
Uzmete 5 g listova ruzmarina i prelijte sa 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Najbolje je da čaj od ruzmarina konzumirate ujutro i za vreme ručka i koristan je za one koji osećaju slabost. Takođe može biti efikasan kod problema sa vidom.
Uzmite 2 kašike listova ruzmarina i prelijte 250 ml alkohola. Ostavite da odstoje nedelju i po dana, a potom procedite. Koristite 1-2 kašičice nekoliko puta dnevno.
Ruzmarin kao i sve druge lekovite biljke treba pažljivo uzimati. Ako patite od određenih bolesti ili pijete lekove, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom kako neb iste izazvali kontraefekat. U ovim slučajevima, nemojte koristiti ruzmarin: