Korisna svojstva ruzmarina: Pomoćnik kod kardiovaskularnih bolesti

by | 02.11.2023
Korisna svojstva ruzmarina

Ruzmarin je veoma popularan začin, ali da li znate za korisna svojstva ruzmarina? On se neretko koristi i u medicini i može biti veoma koristan za naš organizam.

Ruzmarin je biljka u obliku grma koja može dostići visinu i do 2m. Većina ljudi prepoznaje ruzmarin po jakom mirisu i koriste ga kao začin, a njegovi cvetovi su svetlo plavi ili ljubičasti. Ipak, njegova lekovita svojstva su korisna za naš probavni sistem, borbu protiv upalnih procesa i kardiovaskularne bolesti.

Korisna svojstva ruzmarina

Ruzmarin se često naziva i „miris srca“ ili „srčana biljka“. To se događa jer daje veoma efikasne rezultate kod pacijenata koji pate od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, je poznato po tome što snižava holesterol i štiti krvne sudove od ateroskleroze. Takođe, je veoma efikasna kod moždanog udara ili poremećaja snabdevanja mozga krvlju.

Mleveni ruzmarin

Ukoliko u hranu dodate ruzmarin, on će poboljšati vaš apetiti i stimulativno deluje na lučenje želudačnog soka. Pored toga, ova biljka je odlična za jačanje imuniteta, vraćanje snage nakon fizičke iscrpljenosti. Takođe je i dobar pomoćnik u regulisanju niskog pritiska, kod stalnog stresa i drugih nervnih poremećaja. Osim toga, ruzmarin jelima daje jedinstven ukus i aromu. Ruzmarin će vam pomoći:

 • kod ublažavanja upalnih procesa
 • u borbi protiv kašlja
 • za širenje krvnih sudova
 • kod preglade
 • kod kardivaskularnih bolesti
 • kod reumatizma
 • kod niskog krvnog pritiska

Ulje od ruzmarina

Ulje od ruzmarina je takođe veoma zastupljeno i korisno. Često se koristi u industriji parfema, ali i u kozmetologiji. Uz pomoć ovog ulja, stvaraju se proizvodi za negu kože lice i tela, kao i za negu kose i borbe protiv celulita.  Ulje od ruzmarina dobro deluje i na kosu i kožu glave, a takođe poboljšava i cirkulaciju krvi, dezinfikuje i tonira. Takođe, pomaže u borbi protv bora i peruti.

Vino od ruzmarina

Vino od ruzmarina je takođe veoma popularno u narodnoj medicini. Ono jača imunitet, poboljšava raspoloženje, a veoma je efektno i kod prvih znakova prehlade.

Da biste napravili vino od ruzmarina, uzmite 1,5 kašiku iseckanog lista ruzmarina i prelijte sa 700ml belog vina. Neka odstoji nedelju dana i procedite ga. Uzimajte po dve kašičice 3 puta dnevno. Ovo vino će pojačati vaš imunitet.

Čaj od ruzmarina

Uzmete 5 g listova ruzmarina i prelijte sa 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Najbolje je da čaj od ruzmarina konzumirate ujutro i za vreme ručka i koristan je za one koji osećaju slabost. Takođe može biti efikasan kod problema sa vidom.

Tinktura od ruzmarina

Uzmite 2 kašike listova ruzmarina i prelijte 250 ml alkohola. Ostavite da odstoje nedelju i po dana, a potom procedite. Koristite 1-2 kašičice nekoliko puta dnevno.

Kontraindikacije

Ruzmarin kao i sve druge lekovite biljke treba pažljivo uzimati. Ako patite od određenih bolesti ili pijete lekove, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom kako neb iste izazvali kontraefekat. U ovim slučajevima, nemojte koristiti ruzmarin:

 • trudnoća
 • epilepsija
 • hipertenzija
 • alergija
 • ne preporučuje se kod dece

Da li je začinjena hrana zdrava ili štetna?

TKphotography64/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs