Koji su simptomi žutice i šta je uzrokuje?

by | 02.11.2023
Koji su simptomi žutice

Žutica je često propratno stanje raznih bolesti i neophodno je da se pri prvim tegobama obratite lekaru. Da biste znali da odreagujete, morate da znate i koji su simptomi žutice.

Žutica je stanje u kome koža i sluzokoža dobijaju nijanse žute boje. Postoji nekoliko vrsta žutica kao što su hemolitička, parnehimska, kontitucijska i mehanička. Svaka od njih se razlikuje po simptomima.

Koji su simptomi žutice i njene vrste?

Prvenstveno postoje lažna i prava žutica. Lažna se naziva i karotenskom i nastaje kada se karoteni nagomilavaju u koži zbog prekomerne konzumacije šargarepe, cvekel,e pomorandže ili bundeve.

Prava žutica je posledica povećanja koncentracije ukupnog bilirubina u krvnoj plazmi. Klinička slika i trajanje žutice zavise od osnovne bolesti sa kojom se žutica javlja. Postoje:

Hemolitička žutica

Ona nastaje zbog genetskih bolesti kao što su stečena anemija, nasledna stomacitoza i mikrosferocitoza.

  • Simptomi: koža boje limuna, žučkasta sluzokoža, anemija, blago povećanje jetre i često primetno uvećana slezina.
  • Uzroci: Žutica nastaje kao rezultat neravnoteže između formiranja i izlučivanja bilirubina. Uzrok ovom poremećaju može biti povećano formiranje bilirubina i neuspeh u transportu do ćelija jetre. Do ovoga dolazi zbog uništavanja crvenih krvnih zrnaca i nemogućnosti njihovog redovnog delovanja.

Parenhimska (hepatična) žutica

Ovaj tip žutice uzrokovan je zaraznim bolestima (virusni hepatitis, herpetični hepatitis, mononukleoza, salmoneloza i sl.) i infektivnim bolestima (alkoholni hepatitis, ciroza jetre, hepatitis izazvan lekovima i sl.)

  • Simptomi: Javljaju se tupi bolovi na desnoj strani ispod rebara, bolovi u zglobovima, porast temperature, smanjenje apetita, žuta koža, tamni urin i nedostatak boje u fecesu. Moguće su i pojave modrica kao rezultat krvarenja.
  • Uzroci: Ovaj tip žutice nastaje oštećenjem ćelija jetre i stagnacijom žuči. Do nje može doći i zbog poremećenog oslobađanja bilirubina.

Žutica kod novorođenčadi

Žutica kod novorođenčadi može biti uzrokovana visokim oslobađanjem crvenih krvnih zrnaca tokom porođaja, visokim sadržajem fetalnog hemoglobina i brzim uništavanjem bilirubina. Pored toga, može doći i do žutice od majčinog mleka. To je stanje koje se javlja 3-7 dana nakon rođenja. U tom slučaju se dojenje zaustavlja na 24-48 sati.

Žutica može da se javi i zbog neslaganja krvi majke i fetusa na različite antifene. Telo trudnice proizvodi antitela koja prodiru kroz placentnu barijeru u krv fetusa i izazivaju uništavanje krvnih zrnaca.

  • Simptomi: Nju karakteriše umereno teška žutica koja se javlja periodično. Primećuje se selektivno bojenje kože lica, dlanova, predela lica oko nosa i usana i tabana.

Mehanička žutica

Ona se javlja u pozadini bolesti sa žučnom kesom i pankreasa. Simptomi kod ovog tipa žutice mogu da se razviju odjednom ili postepeno.

  • Simptomi: Javlja se jaki bol ispod rebara na desnoj strani koji se može osetiti i u leđima. Javlja se jeza i groznica. Dolazi do žutila i svraba kože. Sa postepenim razvojem bolesti može se osetiti i tupi pritiskajući bol ispod luka na desnoj strani, mučnina, podrigivanje i gubitak težine. Žutost kožese postepeno povećava, urin postaje tamne boje, a izmet postaje mnogo svetliji.

Sada kada znate koji su simptomi žutice, obavezno se obratite lekaru čim primetite prve naznak, a on će potom istražiti koji je razlog pojave žutice i pristupiti daljem lečenju.

Šta vam govore žute naslage na jeziku?

Snežana Vranić

Jun/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs