Narodni recepti sa kupusom za tegobe sa želucem i upalu grla

by | 01.03.2024
Narodni recepti sa kupusom za tegobe sa želucem i upalu grla

Recepti sa kupusom su veoma popularni u narodnoj medicini jer je lekovito dejstvo odov povrća poznato vekovima. Kupus može da ublaži simptome mnogih zdravstvenih tegoba.

 

Dvogodišnja biljka porodice krstaša i pravi kralj povrtne apoteke. Kupus sadrži azotne i neazotne supstance, masti, šećer, vlakna, pepeo, vodu, vitamine A, B1, B2, C, P, K, lizozim, tioglikozid, glikobrasidin. Lekovito dejstvo kupusa poznato je veoma dugo.

Recepti sa kupusom za mnoge zdravstvene tegobe

U narodnoj medicini svež i kiseli kupus se koristi za bolesti želuca, jetre, bubrega, giht. Sveži listovi su korišćeni za lečenje gihta, posekotina, čireva, modrica, mastitisa, upale grla, tromboflebitisa, artritisa i ublažavanja bolova u zglobovima tokom pogoršanja reumatizma.

Sok povećava lučenje želuca i dvanaestopalačnog creva i koristan je za gastritis, čireve sa niskom kiselošću. Svež sok je pogodan za lečenje bolesti jetre i srca, a koristi se 1/2 šolje 2 puta dnevno.

Odvar od svežeg lišća pomoći će u borbi protiv nesanice, umora, podržati funkcije slezine – 1/2 čaše pre spavanja.

Sirovi listovi u obliku obloga će ublažiti glavobolju i pomoći u suočavanju sa upalom grla i difterijom.

Kupus u bilo kom obliku je glavno jelo ruske kuhinje tokom hrišćanskog posta.

Recepti sa kupusom: Prirodni lek

Recept # 1 – čir na želucu

Sveže ceđeni sok od kupusa 1/2 šolje pijte 4 puta dnevno 45 minuta pre obroka 10 dana. Odmorite 2 dana, pa ponovite terapiju.

Operite kupus pod hladnom vodom i pažljivo ga osušite. Isecite kupus na manje komade kako bi bilo lakše za ceđenje. Upotrebite sokovnik da izvadite sok iz kupusa. Možda će biti potrebno više puta preći kupus kroz sokovnik kako biste dobili dovoljno soka.
Sok od kupusa najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme kako bi se sačuvali hranljivi sastojci.

Recept # 2  – upala grla

Operite listove kupusa i pažljivo ih osušite. Uklonite tvrđu sredinu lista kako biste ga učinili fleksibilnijim. Lagano pređite flašom preko lista kako biste ga omekšali i oslobodili sokove.

Stavite list kupusa na grlo, prekrijte ga gazom ili mekanim pamučnim platnom kako biste ga zadržali na mestu. Ostavite oblog na grlu 20-30 minuta ili dok ne osetite olakšanje.
Ponovite postupak po potrebi, obično nekoliko puta dnevno.

Recept # 3 – gastritis sa niskom kiselošću

Napravite odvar od svežeg lišća u odnosu 1:3. Pijte 1/2 šolje 30 minuta pre jela 3 puta dnevno. Ova terapija traje 40 dana.

Operite lišće kupusa pod hladnom vodom kako biste uklonili nečistoće. Stavite lišće u šerpu i prelijte vodom tako da prekrije lišće. Stavite šerpu na šporet i zagrejte vodu dok ne provri.

Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 30 minuta, ili dok voda ne postane gusta i lepljiva. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se odvar ohladi. Procedite odvar kako biste uklonili lišće i ostatak materijala. Odvar je sada spreman za upotrebu.

Lilechka75 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs