Ovih pet namirnica su štetne za zdravlje muškaraca – a mnogo ih vole!

by | 22.02.2024
Ovih pet namirnica su štetne za zdravlje muškaraca - a mnogo ih vole!

Zdravlje muškarca zavisi od mnogih faktora: fizičke aktivnosti, načina života, održavanja nivoa testosterona i uravnotežene ishrane. Međutim, nisu sve namirnice korine za njih.

Hrana koja nije dobra za zdravlje muškaraca

Nutricionisi upozoravaju da osređene namirnice ne prijaju muškarcima i da bi trebalo da ih izbegavaju. Saznajte o kojoj hrani je reč i kako ona vrši nepovoljan uticaj na muški organizam.

Namirnice koje loše utiču na zdravlje muškaraca:

1. Sojini proteini

Prema rečima stručnjaka prva grupa nepoželjnih proizvoda za muškarce su velike količine sojinih proteina. Soja se nalazi u mnogim kobasicama, u sojinim proteinima, koji aktivno koriste sportisti, zatim u sojinom mleku i tofuu.

Aktivni fitoestrogeni sadržani u soji podstiču proizvodnju estrogena (hormona odgovornog za formiranje ženskog tipa tela), što može dovesti do neravnoteže polnih hormona. Ne dobijajte proteine samo iz soje. Bolje je zamini ishranu mesom i ribom.

2. Pivo

Druga nepoželjna grupa je alkohol, posebno pivo. Po analogiji sa sojom, slad i hmelj koji se nalaze u pivskim napitcima su u suštini isti fitoestrogen koji pokreće procese metaboličkih poremećaja i gojaznosti kod žena.

Potrošnja piva doprinosi brzom nagomilavanju masti u struku i bokovima. Na primer, obim muškog struka obično ne bi trebalo da bude veći od 94 cm. Obim struka od 94 cm do 102 cm ukazuje na odstupanja u zdravlju i sklonost ka prekomernoj težini.

Ako vam obim struka prelazi 102 cm, to je već znak povećanog rizika povezanog sa visceralnom gojaznošću (taloženje masti u stomaku i unutrašnjim organima), rizikom od kardiovaskularnih bolesti i onkologije (prvenstveno crevne).

3. Gazirana pića

Treća grupa proizvoda su slatka gazirana pića. Oni su nepoželjni kako u muškoj, tako i u ženskoj ishrani. Pijenje gaziranih pića negativno utiče na zdravlje, remeti metabolizam minerala i redoks procese.

Velike količine sode mogu dovesti do nedostatka mikroelemenata (kalcijum, magnezijum, cink i drugi). A ovo je direktan put ka poremećaju mišićno-skeletnog sistema, disfunkcije kardiovaskularnog i nervnog sistema.

4. Piletina

Još jedan proizvod sa kojim treba biti oprezan je piletina. Uprkos činjenici da sama piletina spada u kategoriju dijetetskih proizvoda, jer sadrži malo masti i mnogo proteina, treba se paziti na njenu prekomernu potrošnju.

Industrijska tehnologija za uzgoj živine koristi stimulanse i hormone rasta. Bolje je uzimati proteine iz drugih vrsta mesa, ribe, morskih plodova, jaja i svežeg sira, kao i biljne proteine (mahunarke, integralne žitarice, orasi, semenke). Ako ne možete bez velike količine pilećeg mesa, kupujte ga od pouzdanih proizvođača.

5. Pohovano meso i ćevapi

Peta grupa namirnica koje nisu dobre za muško zdravlje su pohovano meso i ćevapi. Ovako pripremljeno meso može da ima kancerogena svojstva. Optimalno rešenje bi bilo da se meso peče u foliji, u fritezi na vruć vazduh, a da se pridržavate opšte preporuke za količinu crvenog mesa – ne više od 500 g nedeljno.

I na kraju, konzumiranje peciva, posebno onih od belog brašna i drugih jednostavnih ugljenih hidrata na prazan stomak, može dovesti do otežanog varenja.

DronG / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs