Namirnice za ubrzavanje metabolizma: Uz njih ćete lakše skinuti kilograme

by | 28.12.2023
Namirnice za ubrzavanje metabolizma

Namirnice za ubrzavanje metabolizma su veoma korisne u borbi protiv viška kilograma. Ubrzani metabolizam pomaže u sagorevanju masnih naslaga.

Da biste izgubili kiglorame, nije dovoljno samo da unosite ove namirnice, već treba da ih kombinujete sa drugim metodama za gubitak težine. Metabolizam se odnosi na brzinu kojom telo pretvara pristigle kalorije u energiju. Uvođenjem određenih namirnica u ishranu, možete uticati na rad vašeg metabolizma.

Koje su namirnice za ubrzavanje metabolizma?

Hrana bogata proteinima

Većina proteina se nalazi u mesu, ribi, jajima, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima, mahunarkama i semenkama. Konzumiranje ovih proizvoda pomaže ubrzavanju metabolizma jer je apsorpcija proteinske hrane radno intenzivan proces za telo. Međutim, u ovom slučaju je veoma važno da se ne prejedate i da se duže osećate sito.

Hrana bogata mineralima

Telu su neophodni minerali da bi pravilno funkcionisalo. Posebno mesto u održavanju zdravlja zauzimaju selen i gvožđe jer zbog njihovog nedostatka, može doći do smanjenja hormonske funkcije štitne žlezde. Dalje, nedostatak tiroidnih hormona izaziva usporavanje metabolizma. Da bi štitna žlezda bila zdrava potrebno je svakodnevno konzumirati meso, mahunarke, morske i orašaste plodove.

Namirnice za ubrzavanje metabolizma: Čili papričice

Čili papričice imaju hemijsku supstancu kapsaicin koja aktivira metaboličke procese i povećava brzinu sagorevanja kalorija koje se u organizam unose hranom. Kapsaicin može da potisne apetiti, a pokazalo se da konzumacija 2mg kapsaicina pre obroka smanjuje apsorpciju kalorija, posebno onih koji u organizam ulaze sa ugljenim hidratima.

Kafa

Kafa sadrži kofein koji ima stimulativni efekat na metabolizam. Rezultati nekoliko eksperimenata su pokazali da ljudi koji piju 3 šoljice kafe dnevno sagorevaju dodatnih 100 kalorija dnevno. Kofein je uključen u pretvaranje masnih ćelija u energiju, pa zbog toga namirnice za ubrzavanje metabolizma na svom spisku imaju i kafu.

Čaj

Čaj sadrži katehine – jedinjenja koja imaju opšte jačanje organizma. U kombinaciji sa kofeinom, oni takođe ubrzavaju metabolizam. Ovi mehanizmi stimulišu dodatno sagorevanje kalorija, posebno tokom fizičke aktivnosti.

Pasulj i mahunarke

Mahunarke uključuju sočivo, slanutak, grašak, crni pasulj i kikiriki. Oni su maksimalno zasićeni proteinima za razliku od drugih biljnih proizvoda. Protein koji se nalazi u mahunarkama tera telo da radi više kako bi sagoreo kalorije.

Namirnice za ubrzavanje metabolizma: Đumbir

Poznato je da đumbir ima mnoga dragocena svojstva, a stimulisanje metabolizma je jedno od njih. Studije su pokazale da 2 g đumbira u prahu rastvorenog u vodi pomaže u sagorevanju kalorije u većoj količini nego samo ispijanje tople vode. Osim toga, vrući čaj od đumbira potiskuje apetiti i održava osećaj sitosti tokom dužeg vremena.

Kakao

Kakao je izuzetno ukusan i zdrav proizvod koji može da stimuliše metaboličke procese. Eksperimenti na laboratorijskim miševima su pokazali da konzumiranje kakoa ili ekstrakta kakaoa stimuliše sagorevanje masti. Da biste ubrzali metabolizam, bolje je konzumirati sirovo zrna kakaoa.

Morske alge

Morske alge sadrže jod u veliki količinama, bez kog je nemoguća sinteza tiroidnih hormona i njihovo pravilno funkcionisanje. Alge takođe sadrže i fukoksantin koji može da stimuliše metaboličke procese.

PET DOBRIH NAVIKA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM

Kako se hraniti?

Da biste normalizovali metabolizam i izgubili težinu, uz namirnice za ubrzavanje metabolizma, veoma je važno pratiti preporuke nutricionista.

 • Imajte dobar doručak
  Dobar doručak je ključ ka brzom metabolizmu. Ljudima koji nisu navikli na rane doručke se savetuje da bad pojedu jogurt ili parene ovsene pahuljice.
 • Nemojte se odricati hrane
  Da biste smršali, potrebno je da smanjite broj kalorija koje unosite, a ne da se odreknete hrane.
 • Obezbedite organizmu dovoljno gvožđa
  Gvožđe je neophodno za transport kiseonika do mišića koji su odgovorni za sagorevanje masti. Ovo je naročito važno za žensko telo jer žene gube gvožđe u velikim količinama zbog menstruacije.
 • Uzimajte vitamin D
  On je neophodan za sve biohemijske procese u telu. On blagotvorno utiče na rad mišićnih vlakana koja učestvuju u pretvaranju masti u energiju.
 • Smanjite konzumiranje alkohola
  Alkohol usporava metabolizam masti, prebacujući telo da apsorbuje alkohol. Samo dve čaše martinija smanjuju rad metabolizma za 73%.

Fudio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs